Systemet vil have styr på religionen

Flere ministre er nu kaldt i samråd efter Jehovas Vidner-afsløringer. Det statsanerkendte trossamfund har et internt regelsæt, hvor religiøse ledere kan dømme i sager om alt fra rygning til drab. Det fremgår af en hemmelig håndbog for de ældste – Jehovas Vidners religiøse ledere – som TV2 er kommet i besiddelse af.

Derfor vil Socialdemokratiet nu have de ansvarlige ministre i samråd. Retsordfører Trine Bramsen (S) udtaler, “at det er underordnet, hvilken gud man tror på. Man skal overholde loven, og vi nægter at acceptere, at børn og unge vokser op i social kontrol, og når der er en mistanke om, at der sker noget så forkert, så skal vi skride ind fra politisk hold”.

Også Trine Torp, der er retsordfører hos SF, er alarmeret og siger til TV2: “Det her handler jo rigtig meget om, at myndighederne skal have opmærksomhed på, hvad der foregår i de her samfund. Og specielt hvis der er tale om, at der er børn, som er en del af de her samfund. Ét er, hvad de har af moralske standarder, som jeg kan synes er ekstreme og tager afstand fra, men det, der er afgørende, er, at de skal vide, at de eksempelvis ved lovovertrædelser er forpligtet til at bruge det offentlige retssystem.”

I Danmark har Jehovas Vidne været en del af samfundet siden 1970, uden at nogen er skredet ind overfor sekten med lov. Hvem har ikke åbnet døren, når de ringer på med Vagttårnet i hånden? Enhver har vidst, at udstødelser fandt sted, og at Jehovas Vidner ikke modtager blodtransfusioner. De fleste har blot reageret med et skuldertræk eller hovedrysten.

Hvorfor er det så, at politikere sætter skytset ind mod det – indtil videre – fuldtud lovlige trossamfund netop nu?

Fordi der er en kraftigt tendens til, at politiske magthaverne vil kontrollere alle former for religiøs praksis. Det gælder lige fra burkaforbuddet til omskæring af jødiske drengebørn.

Systemet vil have styr på religionen. Naturligvis skal religiøse borgere overholde loven, men hvad der sker i øjeblikket er, at staten laver flere og flere love imod religionsudøvelser. Det er tankevækkende, at staten mere og mere ser religion som en slags samfundsfjende. For det betyder, at staten går efter at blive den instans, som intet må stå over.