Integrationspris til kvoteflygtning

Tidligere generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, overrakte integrationsprisen til Mediatrice Bizindavyi Mushimiy.

Den 34-årige sygeplejerske Mediatrice Bizindavyi Mushimiy fra Brønderslev har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus – Årets Knus 2019.

Prisen, der består af krus, en kurv og et diplom, blev overrakt af tidligere generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm på Tværkulturelt Centers forårskonference i København med temaet ”Større end os selv – Tro og fællesskab i en migrationstid.”

Unikt drive – og tro på Gud

Andreas Kamm fortalte, at Mediatrice B. Mushimiy mistede forældre og syv søskende under borgerkrigen i Burundi. Hun flygtede til Sydafrika som 19-årig og var der i fire år, før hun kom til Danmark som kvoteflygtning. Hun har formået at opbygge et nyt liv trods den svære fortid og er nu sygeplejerske og mor til tre.

”Du har vist, at du har et enestående drive. Som mange andre måtte du flygte en meget lang vej. Mere end 3.000 kilometer fra Burundi til Sydafrika.

Grundlæggende havde du kun dine to ben som transportmiddel. Det var langt. Det var farligt. Du havde ingen penge. Du var alene. Du var kun 19 år. Du gik så at sige i mørke. Sådan må du have oplevet den lange vandring og senere mødet med Danmark – et land, du ikke kendte noget til.

Du havde mistet din familie og alle dem, der kendte dig og gav dig identitet. Samtidig var det også et farvel til fremtiden og alt det, du troede, du skulle.

Men du gav ikke op. Ikke alene har du taget en uddannelse her i Danmark og arbejder i dag som sygeplejerske. Du er på vej ind i lokalpolitik. Du har engageret dig i kirken. Midt i en travl hverdag har du tid og omsorg for andre. Du er en fantastisk rollemodel, ikke kun for andre flygtninge, men sandelig også for andre unge mennesker, der er født og opvokset her i landet,” sagde Andreas Kamm.

Han sluttede med at udtrykke sin respekt for Mediatrice Mushimiys kristne tro: ”På store strækninger i dit liv har du været næsten alene. Men du har haft en ledsager, der har givet dig kræfter til at fortsætte, nemlig Gud. Som du har sagt et sted: Mange flygtninge føler, at Gud har glemt dem. Men Gud glemmer ingen. – Det synes jeg er meget flot sagt.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hilsen fra Bent Melchior

Den tidligere overrabbiner Bent Melchior plejer at overrække Integrationsprisen. I år måtte han dog melde afbud og sendte i stedet denne hilsen:

”Kære Mediatrice,
Det var egentlig mig, der havde fået den ære at overrække dig en kurv i dag, men på grund af andre aftaler lod det sig ikke gøre. Så nu er det en meget mere fornem person, der får fornøjelsen!
Imidlertid har jeg haft lejlighed til at læse om nogle af højdepunkterne i dit livs historie, og jeg vil gerne give udtryk for min beundring. Sikke en styrke. Sikke en glæde ved livet. Sikke en trang til frihed. Du er i sandhed beundringsværdig. Du har vist et ukueligt håb for fremtiden, og du har generøst delt ud af dette håb til alle os andre. Det kan vi slet ikke takke dig nok for, men du skal vide, at vi er mange, der er dig dybt taknemmelig.
I virkeligheden er det slet ikke så tosset, at jeg ikke skal give dig en kurv. Men hvor ville jeg gerne have givet dig et knus!
Kærligste hilsner,
Bent Melchior.”

Aktiv i to kirker

Mediatrice B. Mushimiy arbejder som sygeplejerske på Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Hun er gift med Richard Bizindavyi, der læser til energiingeniør. Sammen har de børnene Mercy, Malik og Zane. Familien bor i Brønderslev og kommer i den katolske kirke i Aalborg.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mediatrice har i en årrække været medlem af integrationsudvalget i Brønderslev Kirke, hvor hun stadig gerne giver en hånd med som frivillig, fortæller Birthe Munck-Fairwood fra Tværkulturelt Center.