Mama Heidi be’r om hjælp

Cyklonen Idai har kostet hundreder af menneskeliv, og 3 millioner har brug for hjælp i landene vest for Madagaskar.

– Vi samarbejder med flere hjælpeorganisationer, og vi har brug for læger, sygeplejersker, oversættere og folk, som kan bede for den frygtelige situation i Mozambique, lyder appellen fra Mama Heidi og Iris Global.

Den 14. marts ramte cyklonen Idai Mozambiques fjerdestørste by, Beira. Vindstød på op mod 170 km i timen har sammen med oversvømmelser forårsaget af voldsom regn og tidevand haft fatale konsekvenser, og nødhjælpsorganisationerne arbejder på højtryk for at bringe katastrofehjælp til ofrene.

Iris’ indsats

Organisationen Iris, som blandt andet beskrives i bogen Mama Heidi, Afrikas Moder Teresa arbejder sammen med andre hjælpeorganisationer for at hjælpe de mange ofre i Mozambique.

Iris’ center i Dondo nær Beira blev hårdt ramt af cyklonen, men man havde på forhånd samlet forråd af de nødvendigste ting. Centerets stab og et nødhjælpsteam sørger nu for mad og husly til over 200 personer, som er blevet hjemløse efter cyklonen.

– Det her var den nye kirke, vi var ved at bygge. Den væltede under stormen, og en mur faldt ned og dræbte en kvinde fra menigheden, fortæller pastor Chico fra Iris i Beira.

– Vi er taknemlige for, at Iris’ fly som et af de første kunne bringe forsyninger og frivillige. Vores center i Pemba har sendt over 500.000 måltider mad, og teams i Maputo har også samlet ind til deres landsmænd. Vi forventer at bruge flyet meget de kommende dage og uger, da veje, broer og anden infrastruktur er blevet alvorligt skadet.

Der er stadig titusinder af mennesker, som er internt fordrevne, og Mozambiques præsident forventer, at dødstallet stiger til over 1000. Vores team er unikt placeret, så vi kan hjælpe med akutte redningsaktioner, men folks største behov er nu mad, vand og husly.

Vi husker med stort håb den vækkelse, som fulgte efter de tragiske oversvømmelser i 2000, og vi har vore øjne rettet mod Jesus i denne svære tid, skriver Iris Global Relief.

Har mistet huse og strøm
– Vi så mange mennesker strandet på hustage og omgivet af vand i flere kilometers omkreds, fortæller en medarbejder ved MAFs katastrofeteam efter en undersøgelsesflyvning. (Foto: MAF)

Jeni og Mikael Bister, som i en årrække har arbejdet med bibeloversættelse, undervisning og nødhjælp i Tete, Mozambique skrev den 24. marts:

”Det er nu en uge siden, cyklonen ramte Beira. Vi er lykkelige for at kunne fortælle, at oversætterne fra Sena-sproget i Beira og dem fra Nyungwe-sproget i Tete er i sikkerhed. Vi fik endelig kontakt med dem i går. Sena-oversætterne har mistet deres hjem, så de må starte helt fra bunden. Oversætterkontoret i Sena er i sikkerhed, men der er stadig ingen strøm.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi kender til flere missons-organisationer på stedet, som nu hjælper med at redde og sørge for de tusinder, som har mistet alt. Situationen er akut. Det er vigtigt, at I støtter – gerne gennem en af de organisationer, I kender og stoler på.

Vi beder for dem, der står for redningsaktioner og dem, som tager sig af de syge, sultne og traumatiserede. Tiri pabodzi! (We are together),” slutter brevet fra Jeni og Mikael Bister, som nu bor i Sverige sammen med deres tre børn.

MAF flyver med hjælp
En medarbejder fra Mission Aviation Fellowship (MAF) kaster mad ud af en helikopter til nogle af de mange nødstedte. Foto: Brad Balin.

– Mission Aviation Fellowship (MAF) har i forvejen en base i Mozambique og kunne derfor gå på vingerne allerede dagen efter cyklonen Idai.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi har sendt vores globale katastrofeteam til Beira. De er nu sammen med de andre MAF-medarbejdere i landet med til at lave undersøgelsesflyvninger og flyve mad ud til de nødstedte med helikopter, fortæller MAF Danmark.

Et af MAFs egne fly laver undersøgelsesflyvninger, som hjælper myndigheder og nødhjælpsorganisationer med at identificere, hvor overlevende befinder sig, og hvor der er størst behov for hjælp. På en flyvning i blot et lille område fandt de omkring 1000 mennesker, som havde søgt tilflugt i træer og på hustage.

Rick Emenaker fra MAF’s katastrofeteam fortæller om en af de første flyvninger:
”Vi fløj over milevis af oversvømmet land forårsaget af floden Buzi. Vi så mange mennesker strandet på hustage og omgivet af vand i flere kilometers omkreds. Det var svært at begribe, at mange mennesker sandsynligvis blot er forsvundet i vandmasserne. Flere landsbyer stod fuldstændig under vand.

Vi flyver mad ud med helikopter i samarbejde med Mercy Air. En del af maden er blevet kastet ned fra helikopteren til mennesker, som havde søgt tilflugt for oversvømmelserne på hustage og i træer.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:I slutningen af sidste uge begyndte MAF også at flyve telte og hygiejneartikler til de første interimistiske lejre, som er ved at blive sat op til de tusindvis af mennesker, som ikke længere har et hjem.

Zimbabwe søger Gud

Zimbabwes præsident, Emmerson Dambudzo Mnangagwa, deltog sidste søndag i en gudstjeneste i metodistkirken i Harare. Her fortalte han, at dødstallet steg og kunne nå op på 200.

– Nogle af de døde er blevet ført med vandet til Mozambique, og vi er gået med til, at de kan blive begravet der, sagde præsidenten ifølge 24 News. Han udråbte to dages landesorg for ofrene og mindede befolkningen om vigtigheden af at søge Gud.

”Vi mennesker ved ingenting, før efter det er sket, men Gud ved alt, selv om fremtiden. Job mistede alle sine børn og sin rigdom, men han vendte sig aldrig væk fra Gud. Lad os bede og søge Gud, mens vi kan, for ulykker kan ramme når som helst. Vi er alle syndere, og vi må søge

Jesus, mens vi lever,” lød opfordringen fra præsident Emmerson Dambudzo Mnangagwa.

Cyklonen Idai
Ramte først Mozambique og fortsatte så mod Malawai og Zimbabwe. Idai har medført voldsomme regnmængder, som kombineret med højvande har oversvømmet et areal på størrelse med Sjælland.

Mange veje er ødelagt, og oversvømmelserne øger risikoen for sygdomme som kolera og malaria.

Dødstallet nærmer sig p.t. 1000 mennesker, mens millioner er flygtet og har mistet deres huse og afgrøder.