Paven vil samarbejde med islam – tror religionerne er Gudvillede

– Religionerne er Gud-villede, erklærer paven og den sunnimuslimske storimam Ahmad Al-Tayyeb i et fællesdokument, som de underskrev i De Forenede Arabiske Emirater den 4. februar.
Arkivfoto fra Tempelpladsen af Haim Zach, GPO februar 2014.

Pave Frans og storimamen ved verdens største islamske universitet, Al-Azhar i Egypten, har underskrevet en fælles erklæring om at alle, som tror på Gud, bør arbejde sammen for broderskab og fred. Paven mener, at islam og andre religioner er villet af Gud i hans visdom.

Det har vakt stor bestyrtelse blandt kristne både i og uden for den katolske kirke.
Den arabisk-kristne pastor DJ Farag i Calvary Chapel Kaneohe på Hawaii mener, at dette må være den store verdensreligion, som Johannes Åbenbaring taler om.

Den messianske jøde Amir Tsarfati i Israel antyder, at den katolske kirke er ved at blive en verdensreligion. ”Det er en opfordring til en økumenisk anstrengelse for, at alle veje leder til Gud, at Gud accepterer alt. Der er ikke én vej, én sandhed, ét liv. Og det er interessant, at Jesus ikke er nævnt… De tror, at alle veje leder til Gud, at du bare behøver at være en god person, islam er en fredens religion, og kristendommen har ikke brug for Jesus. Vi ser for os dannelsen af en verdensreligion, sagde Amir Tsarfati. Han tilføjer, at en kommende verdensregering sandsynligvis vil få klimaforandringer som hovedsag.

Den norske professor emeritus Bernt Torvild Oftestad, som gik over fra lutherdommen til katolicismen for flere år siden, mener, at paven afviger fra katolsk lære. Han skrev i en kronik i Dagen:

– Når underskriverne påpeger storheden i troen på Gud… må man spørge, om det er en monoteistisk tro, man har i tankerne, for islam hævder, at ”Gud har ingen Søn”. Kristen monoteisme står altså ikke til troende ifølge muslimerne, på grund af den kristne treenighedslære, skriver Oftestad. Han kalder det ”meget betænkeligt”, at paven tildækker forskellen og konflikten mellem kristendommen og islam.

”Men værre bli’r det, når han hævder, at islam og andre religioner er villet af Gud. Paven afviger fra katolsk lære, som den fx fremgår af deklarationen Nostra Aetate fra Vaticanum II om kirkens forhold til ikke-kristne religioner,” fastslår Bernt Torvild Oftestad.