Stomi-sygeplejerske fik Omsorgspris

Flere stomisygeplejersker i kommunerne kan højne patienternes livskvalitet, siger Malene Thomsen, som i sidste uge modtog ’Omsorgsprisen 2019’ fra Dansk Kristelig Sygeplejeforening.

Malene Thomsen fik overrakt Dansk Kristelig Sygeplejeforenings Omsorgspris 2019 på Diakonhøjskolen i Aarhus den 15. marts. Med omsorgsprisen fulgte en buket blomster, en glasstatue og et gavekort på 2000 kr. Fotos: Kamilla Maria Jakobsen

Stomi-sygeplejerske Maria Magdalene Schmidt Thomsen, som har været ansat af Kolding Kommune siden 2015, modtog den 15. marts Dansk Kristelig Sygeplejeforenings omsorgspris efter at være indstillet til prisen af sine kolleger.

Det dobbelte fornavn bruges dog ikke af prisvinderen, som går under navnet ”Malene”. I indstillingen, som indeholder udtalelser fra flere af Malenes patienter, betegnes hun som et sødt, roligt og betænksomt menneske. Kollegerne omtaler hende som en ildsjæl og en god rollemodel.

”Malene har været stomi-sygeplejerske i de sidste 15 år. Udover at udføre sygepleje til borgerne i Kolding Kommune er hun også aktiv i forskellige netværk og har bl.a. været med til at etablere erfagrupper i kommunalt regi for sygeplejersker, der arbejder med stomi-sygepleje.

Malene er med sin høje faglighed og sin fantastiske personlighed en sygeplejerske og et menneske, der gør en forskel for andre,” hedder det i indstillingen.

Fredag til lørdag den 15. og 16. holdt Dansk Kristelig Sygeplejeforening årets temaeftermiddag og landsmøde under temaet ”Håb” med 130 deltagere.Til venstre i billedet fra spisesalen ses mødets hovedtaler, den norske sygeplejelærer Kari Martinsen.
Mere end pose-skift

Om sit arbejde som stomi-sygeplejerske fortæller Malene:

”En studerende, som fulgte mig en dag, sagde: ” Jeg troede, vi bare skulle skifte poser, men det var så meget mere end det”.

Det er nok meget sigende.

Hver gang jeg åbner døren til en ny borger er målet at bidrage og sikre livskvalitet for netop denne borger.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Malene besøger borgere med nyanlagt stomi, men også nogle, som har levet med permanent stomi i årevis. Alle har ret til at bede om hjælp, understreger hun.

Da Malene startede inden for specialet, kunne en patient være indlagt 10-12 dage for at få oplæring i stomipleje.I dag behandles og udskrives patienterne meget hurtigere. Under indlæggelse er der fokus på smertebehandling, mobilisation mm., men ofte kommer motivationen og overskuddet først, når borgeren er i eget hjem.

I deres eget hjem vil borgerne spørge om tusinde ting – både de praktiske og de sociale forhold omkring en stomi.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg ser mig selv som ”en katalysator” – en der hjælper tilbage til det gode liv trods stomi. Det handler om at finde præcist det produkt, som passer til den enkelte. Jeg plejer at sige ”vor herre har skabt os ens, vi falder bare lidt forskelligt ud”.

Borgere kan henvende sig med spørgsmål om hudproblemer, lækage mm. Mange ”affinder” sig med disse problemer, men de kan komme frem under et hjemmebesøg, fortæller Malene.

Livskvalitet

– Det som jeg elsker ved mit arbejde, og som giver dagligt kick, er at jeg er med til at give livskvalitet. At borgeren oplever stor tryghed ved at have en tæt kontakt. Jeg er aldrig længere væk end et telefonopkald.

Mit håb er, at kommunerne vil ansætte stomisygeplejersker, som aktivt tager ud til borgerne og underviser andre faggrupper. Jeg er sikker på, at både kvalitet og økonomi vil højnes, hvis kommunerne tør, understreger Malene Thomsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hun er uddannet fra Vejle sygeplejeskole i 1989 og brugte de efterfølgende 5 år i almenmedicinsk speciale. Herefter skiftede hun til organkirurgien, hvor hun nu har været i mere end 20 år.

– Jeg har lært så meget i samarbejdet med dygtige kirurger og sygeplejersker. Og især var glæden ved at arbejde med patienter med stomi kæmpestort. Lige meget hvad jeg har lavet, så har patienter med stomi været det vigtigste. Jeg er bare så glad for, at Kolding Kommune turde satse på en stomisygeplejerske, fortæller Malene.

– Vi unge har sådan brug for det åndelige fællesskab, siger sygeplejerske Louise Beinthin, som deltog i DKS’ landsmøde og temadag om ”Håb” den 15.-16. marts.
Hvor blev jeg glad

– Min søde kollega havde lagt en seddel på mit skrivebord: ”vigtigt – ring så hurtigt som muligt på dette nummer”!

– ”Hvad er det” – straks kørte tankerne, om jeg nu havde glemt en stomiborger mm.
UPS – jeg måtte sætte mig ned på en stol og blev meget varm. Troede nogen ”kørte skjult kamera. Hold op hvor blev jeg glad og beæret. Den flotteste pris man kan få som sygeplejerske.

Indstillet af mine kolleger, chefer og borgere. Har man så ikke lov til bare at være glad – give sig selv lov til at tage det ind i hjertet. Bare være glad, siger Malene.

Åbenhed er vejen frem

– Jeg håber rigtig meget, at prisen vil være med til at sætte fokus på mennesker med stomi og de fagpersoner, som gør en stor indsats for at hjælpe.

Mennesker, som har stomi, oplever ofte social isolation og følelse af flovhed. Her er brug for åbenhed, så man er i stand til at søge hjælp fra dygtige dedikerede læger og sygeplejersker indenfor relevante specialer.

Borgere med stomi er dybt afhængige af de dygtige stomisygeplejersker på landets sygehuse, som dagligt er udfordret af en stigende effektivitet og kompleksitet, samtidig med stigende sparekrav.

Jeg ved, deres hjerte og professionalisme brænder for borgere med stomi, siger Malene.

Indlagt som barn

– Min interesse for sygeplejen blev vakt i en alder af 4 år, hvor jeg var indlagt i 7 uger. Jeg havde været for tæt på en bil. Mine forældre måtte komme én gang om dagen i besøgstiden – mine 4 søskende så jeg ikke. Men hold da op hvor var sygeplejerskerne søde……de gav endda rosiner.

Så ”kanyle-skrækken” holdt mig ikke tilbage, og selvom jeg indimellem har tænkt, når travlheden var størst, lad mig blive keramiker, så har jeg aldrig fortrudt mit valg.

Jeg er gift med Torben. Vores 3 sønner er fløjet fra reden og bor henholdsvis i København og Århus, fortæller Malene Tomsen. Hun bor lidt uden for Unesco-byen Christiansfeld, hvor hun nyder naturen, gåture med sin lille hund samt rekreative sysler som at strikke, male og sy.

Landsmøde og temadag

Malene Thomsen fik overrakt prisen på Diakonhøjskolen i Aarhus. Her holdt Dansk Kristelig Sygeplejeforening den 15. og 16. marts temaeftermiddag og landsmøde under temaet ”Håb”.

– Mit hjerte er fyldt til randen af taknemmelighed efter denne weekend. Det er i sandhed en oase at være her og dele det åndelige fællesskab – på tværs af generationer.

Vi unge trænger sådan til det! I disse tider, hvor sygeplejerskernes politiske kamp fylder så meget – hvor skal vi så se hen for at lære noget om, hvad det vil sige at være trofast? At være villig til tjenestens lidelse? At være sammen med jer her, og dele kaldet og troen – det har berørt mig dybt, udtaler Louise Beinthin, der er sygeplejerske i Psykiatrisk Akutmodtagelse i Vordingborg efter temadagen.

Der var 130 tilmeldte i alle aldre fra unge under uddannelse over færdiguddannede sygeplejersker og social-og sundhedsassistenter til pensioneret sygeplejepersonale.