Tidligere Lenin-plads får kæmpestor Jesus-statue

Den russiske havneby Vladivostok ligger nord for det kommunistiske Nordkorea og tæt ved Kinas grænse ud mod Stillehavet. Nu får byen med de ateistiske nabostater en Jesus-statue på et sted, hvor man tidligere havde planlagt at rejse en statue for Lenin.
Foto: Vyatsky Centers model af den kommende Jesus-statue.

Myndighederne i Vladivostok vil placere en 38 meter høj staue af Jesus på et sted, hvor man tidligere ønskede at sætte en statue af Vladimir Lenin, skriver Religion News Service.

Havnebyen Vladivostok i det østlige Rusland ligger tæt ved grænsen til Nordkorea og Kina. Her ville de sovjettiske myndigheder i 1972 rejse en 30 meter høj bronzestatue af Lenin. En statue af diktatoren Stalin skulle så efter planen bygges på en klippe i nærheden. Men disse planer blev udskudt flere gange – indtil de blev endegyldigt opgivet i 1990.

Kirkens projekt?

Den nye Jesus-statue skal ifølge det ortodokse center Vyatsky Posad være lige så høj som Jesus-statuen i Rio de Janeiro.

Vladivostok-statuen skal stå på toppen af en klippe med ansigtet ud mod Stillehavet. Der er ikke offentliggjort så mange detaljer om projektet, men statuen skal være et ”symbol på det russiske folks enhed”, og efter sigende ”velsigne” skibene i byens havn.

Nogle russiske medier har oplyst, at planerne for projektet blev diskuteret på et møde sidst i februar. På mødet deltog den regionale guvernør, en repræsentant for erhvervslivet samt en talsmand for Vyatsky Posad centeret, som er tæt knyttet til munken Iliy. Denne munk er åndelig rådgiver for Patriarch Kirill, der er leder af den russisk-ortodokse kirke.

Gennady Tsurkov fra Vyatsky Posad har udtalt, at ideen til hele projektet stammer fra Iliy.

“Han havde et stort ønske om at rejse en statue af Jesus Kristus som beskytter af vores land fra østsiden. Han sagde: ’Vi er nødt til at gøre den højere end Christ the Redeemer’ (i Rio),” forklarede Tsurkov. Statuen skal stå på en 30 meter høj piedestal, så den totale højde bliver 68 meter. Private investorer vil betale udgifterne til statuen, men budgettet er endnu ikke klargjort.

– Der skal også bygges et mindre kapel med plads til 30 personer nær statuen, hvor besøgende kan gå ind for at tænde et lys, forklarer guvernør Oleg Kozhemyako.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Roman Lunkin, en religions- analytiker fra Moskva, mener, at udkastet til den nye statue ligner noget fra den katolske tradition. ”Den ortodokse kirke har tradition for at rejse kors, ikke statuer,” siger han.

Til gengæld vil der være et ”politisk-patriotisk” element over statuen, som er i overensstemmelse med præsident Vladimir Putins tanker om de religiøse værdier i det moderne Rusland.

“Denne kæmpestatue af Kristus skal tjene som en slags grænsepost i den østligste del af Rusland for at værne vores moderland,” sagde Lunkin.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ateismens fallit

En ny kæmpestatue af Kristus i Vladivostok vil være et stærkt symbol på Ruslands forvandling fra en officielt ateistisk stat i sovjettiden (indtil 1991) til det nuværende overvejende kristne land. Omkring 80 procent af russerne, heriblandt Vladimir Putin, der er tidligere KGB-agent, kalder sig kristne, selv om der ikke er mange aktive troende i de ortodokse kirker.

I 2000 indviede man i Moskva en katedral ved navn ”Christ the Savior” nær Kremls tårne.

Denne katedral erstattede en tidligere, som blev ødelagt på ordre fra Stalin i 1931. Hans plan var at gøre stedet til et palads for sovjetterne, og der skulle stå en kæmpestatue af Lenin på toppen.

Men byggeriet blev udskudt – og opgivet med starten af 2. verdenskrig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den nuværende leder af kommunistpartiet, Gennady Zyuganov, har ofte sammenlignet Lenin og Jesus. Han hævder, at sovjetrepublikken i sin tid var et forsøg på at skabe ”Guds rige på jorden”, skriver RNS.