Ildsjæl runder de 60 år

- Jeg gør bare det, jeg synes er sjovt! siger lederen af Mission Øst.

Han har grundlagt hjælpeorganisationen Mission Øst, som arbejder i syv lande mod øst og netop nu sender mad til Nordkoreas sultende børn. Læge og generalsekretær for Mission Øst Kim Hartzner fyldte 60 år søndag den 21. april.

De, der møder Kim Hartzner, er ikke i tvivl. Her er en rigtig ildsjæl. Endog en sjæl, der bliver ved med at brænde for at hjælpe mennesker i nød.

Derfor blev han uddannet læge som ganske ung. Derfor stod han last og brast med sin far René Hartzner, da de for snart 28 år siden sendte kassevogne med nødforsyninger fra danske kirker til nødlidende i Sovjetunionen og formidlede store Iljusjin-fly med nødhjælp og feltsygehuse til 65.000 nødlidende i Armenien, der på det tidspunkt var i krig med nabolandet Aserbajdsjan.

I dag leder han en international hjælpeorganisation med effektivt nødhjælps- og udviklingsarbejde i syv lande mod øst. Mission Øst koordinerer hjælp for 100 millioner kroner årligt til nødlidende i Armenien, Irak, Tadsjikistan, Nepal, Afghanistan, Myanmar og Nordkorea fra kontorer i København, Berlin og Bruxelles.

En livspassion at hjælpe

Mission Øst sætter nu en ære i at sende nødhjælp til de mest sårbare og udsatte mennesker i østlandenes fjerntliggende egne – uanset etnicitet, religion, seksuel orientering og politisk ståsted.

– Det er mere end et stykke arbejde. Det er en livspassion, svarer Kim Hartzner på spørgsmålet om, hvor al den energi dog kommer fra: “Jeg gør bare det, jeg kan lide og synes er sjovt! Og så kan jeg ikke lade være med at hjælpe, når jeg for eksempel ser en yezidi-pige, der er blevet voldtaget af krigere fra Islamisk Stat, eller et lille barn på et børnehjem i Nordkorea, der ikke kan rejse sig fra gulvet af udmattelse på grund af underernæring.”

Læge og bibelsmugler

Som barn af Ruth og René Hartzner lå det i kortene, at Kim Hartzner skulle blive iværksætter med globalt udsyn. Hans far var prokurist i et af verdens største kornfirmaer og rejste verden rundt – også i det daværende Sovjetunionen, hvor han havde mange kontakter.

Selv rejste Kim allerede som 16-årig med sin far til de tidligere sovjetrepublikker og hjalp med at smugle bibler ind bag jerntæppet. Da de begge oplevede de mange nødlidende mennesker i undertrykte kirker, besluttede de sig for at hjælpe. Mission Øst var en realitet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kim Hartzner er uddannet læge fra Københavns Universitet og kom i praktik på Hjørring Sygehus. I sin sparsomme fritid sendte han ansøgninger til fonde om at støtte nødhjælpsarbejdet. Fra familiens garage i Birkerød kørte far og søn derefter kassebil efter kassebil med især medicin og sygehusudstyr til Sovjetunionen.

Fra nødhjælpsarbejde til lovgivning

Med Berlinmurens fald og Sovjetunionens opløsning blev Den Kolde Krig afblæst, og Danmark skulle af med hele 40 beredskabshospitaler. Det nystiftede Mission Øst modtog fem af dem og sendte to af dem til fængsler i Moskva, ét blev anbragt i Skt. Petersborg, ét i Albanien og ét i Armenien, som husede tusindvis af flygtninge fra krigen med Aserbajdsjan

Dette beredskabshospital er siden blevet til et permanent hospital i det sydlige Armenien, og Mission Østs arbejde i landet er udvidet til syv centre for børn med handicap og deres familier i landets fattige bjergegne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kim Hartzner og hans hustru Dorte og parrets børn blev udstationeret i Armenien i to år. Med hjælp fra Mission Øst er retten til skolegang for børn med handicap nu skrevet ind i den armenske skolelov.

Kobler af med fodbold

Det kan være belastende at være så engageret i så mange lande, så mange projekter, og så mange mennesker med så store behov. Men Kim Hartzner kobler af med en god fodboldkamp i fjernsynet, hvor han følger Bayern München tæt. Indimellem tager han en timeout med sine drenge i et sommerhus, han låner i det nordøstlige Skåne.

Søndag den 21. april fyldte Kim Hartzner 60 år. Det skarpe hjørne blev markeret med en reception fredag eftermiddag den 26. april i Mission Østs lokaler i Hellerup – tæt ved Sankt Lukas Stiftelsen, hvor Kim Hartzner blev født for 60 år siden.