Ingen idéer er for vilde

Det ombyggede missionsskib, Logos Hope, med dansk historie har netop fejret 10-års fødselsdag med store bedrifter i kølvandet.

– Det er inspirerende at være troende, når fantasifuldheden får plads, siger Helle Rønne Samuelsen.


Den sidste dag i april blev en meget stor og tung fødselar fejret med balloner, fødselsdagssang og duge med flag.

På bordene stod små blå-hvide papskibe med navnet Logos Hope, og ja, det var faktisk dagens fødselsdagsbarn. Operation Mission Danmark dedikerede nemlig meget af deres årsmøde til at fejre 10-års fødselsdag for missionsskibet Logos Hope, som har dansk islæt. Operation Mission (OM) er den danske afdeling i den internationale organisation Operation Mobilisation, som laver mission, der er forankret i den lokale kirke.

OM har mange missionsaktiviteter, og visionen er at se de mindst nåede i verden komme til tro. Derfor sejler Logos Hope rundt fra havn til havn i hele verden med visionen at dele viden, hjælp og håb.

Indtil videre er næsten otte millioner mennesker blevet mødt med evangeliet gennem missionsskibet. Det sker både ved, at skibets missionærer hjælper med i det lokale menighedsarbejde, og ved at områdets indbyggere kommer om bord på skibet.

– Det er fantastisk at være med til at fejre og høre, hvad Gud gør gennem skibet, siger Bitten Schriver Ingerslev.
Jesus i labyrinten

Bitten Schriver Ingerslev var landsleder for OM Danmark, da Operation Mobilisation købte en færøsk færge i 2004 og ombyggede den til Logos Hope, som tog på sin jomfrurejse fra Køge i februar 2009. Bitten Ingerslev var meget involveret i at finde færgen og udtænke ombygningen.

”Da vi ombyggede skibet, var nøgleordet, at hver eneste, der kom om bord, skulle have mulighed for at høre om Jesus. De dage, hvor 10.000 kommer om bord, har du ikke tid til at tale med alle, og derfor lavede vi en labyrint på skibet, som de besøgende kommer igennem,” fortæller Bitten Ingerslev.

Det første, man møder på skibet, er skibets boghandel, som har over 5000 billige bøger, der især tæller kristen litteratur. Derefter fortsætter man ind i labyrinten med store billeder, der nyfortolker fortællingen om Den fortabte søn, mens en ansat fortæller historien. Turen ender i skibets café, hvor de ansatte er klar på en snak. Logos Hope har også et teater med 400 pladser, hvor skibets besætning opfører teater, dans eller musik med input fra deres forskellige kulturer.

”Det bevidste flow gør, at de besøgende bliver præsenteret for evangeliet gennem Den fortabte søn, og man kan have fællesskab i caféen. Det er fantastisk at se, hvordan mennesker bliver mødt,” siger Bitten Ingerslev.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Alt muligt kan ske

Helle Rønne Samuelsen er landsleder i OM Danmark, og hun fortæller, at det er ekstra særligt for dem at fejre Logos Hope.

OMs skib Logos Hope i en miniature papudgave.

”Tænk dig, en færge, der har sejlet på danske farvande med en masse danskere, sejler nu rundt og virker i Guds Rige. Det får mig til at tænke på, at alt muligt kan ske. Der var ingen begrænsninger for OM’s grundlægger, George Verwer. For ham var alt muligt for Gud, og den fantasifuldhed er stadig i OM. Tanken om at en færøsk færge nu bruges af Gud på den fantastiske måde… hvad bliver det næste? Hvad kan der mere ske? Jeg tror, det er det, der giver os tro og får os til at blive ved med at tænke ’intet folk er for langt væk, og ingen idéer er for vilde,’ som Verwer sagde,” siger landslederen begejstret.

En af OM Danmarks hovedopgaver er at inspirere og motivere de danske kirker til mission. Helle Samuelsens håb er, at kirkerne må være meget mere involveret i den voksende opgave at formidle evangeliet til mennesker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Knap tre milliarder mennesker fødes, lever og dør uden at høre evangeliet. Det tal stiger med 57.000 hver eneste dag, så hvis man tænker, at mission er ikke vigtig mere, fordi vi har internettet, og vi har været rundt, så tænker man fejl. Der er nu dobbelt så mange, der ikke har hørt evangeliet, som for 60 år siden,” siger Helle Samuelsen.

Tænk ud af boksen

Hun mener, det er endnu mere oplagt i dag, at kristne tager på mission, fordi det er nemt og billigt at komme af sted med fly.

”At det praktisk ikke er muligt, er ikke en god grund til ikke at gøre noget ved de fuldstændigt vilde tal. Vi er alle efterhånden naboer; vi ser dem, når vi rejser, og vi køber deres produkter. Det er en bunden opgave at dele evangeliet, og det er meget svært at ignorere den, fordi vi lever i en globaliseret verden,” mener Helle Samuelsen.

Hun drømmer om at se de danske kirker træde endnu mere i karakter i missionens sag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Hvordan kan vi gøre det? Her har vi en færøsk færge, der laves om til et missionsskib, og otte millioner har hørt evangeliet igennem det. Hvad kan vi danskere ellers være involveret i? Min passion er, at vi tænker ud af boksen. Når vi går ud af komfortzonen, og for eksempel tager af sted med Logos Hope, dér erfarer vi Guds Rige, og det er en kæmpe fornøjelse,” opmuntrer landlederen.

Både Miriam og David er vokset meget i deres tro og har set Gud virke gennem dem på Logos Hope.
På vej med Jesus

En af dem, der kom ud af komfortzonen, er 23-årige David Rejkjær Knudsen. Han kom hjem i marts efter 2,5 år på Logos Hope. Han tjente i skibets boghandel og var derefter to år i line-up. Det er et team, der tager forud for at skabe kontakter til lokalområdet og planlægger, hvor missionærerne kan hjælpe.

”Boghandlen var lige mig, men at komme i line-up var en udfordring. Jeg følte: ’hvorfor kalder du mig til det her?’ Jesus sagde: ’Jeg har ikke kaldet dig ud på vandet for, at du kan gå tilbage i båden, men for at du kan blive ude på vandet hos mig, hvor du er ude af dig selv.” Det fortæller David Knudsen, som oplevede, at Gud udrustede ham i specifikke situationer, hvor han ikke var fagligt stærk.

David Knudsen fik en af sine mest betydningsfulde oplevelser i boghandlen, da en mand købte en bog med titlen ’Kender du tømreren?’ .

”Jeg spurgte, om han var kristen, siden han ville købe den bog, men han var ateist. Jeg sagde, at bogen stiller spørgsmålet, ’hvem er Jesus?’ og at han kunne komme tilbage, hvis han ville snakke. Han kom nogle dage efter med sin kone, og jeg inviterede dem til aftensmad på skibet,” fortæller David Knudsen.

Hustruen var kommet væk fra sin kristne tro, men manden var begyndt at blive nysgerrig på Jesus.

”Så inviterede de mig til aftensmad, og jeg fortalte om livet, vi har i Jesus. Manden sagde, at det netop var, hvad han og hustruen havde læst om i en anden kristen bog. Vi bad sammen, og til sidst spurgte jeg, hvor han var med Jesus. Han svarede: ’Jeg tror, vi er på vej sammen,’” smiler David Knudsen, som har haft en ’fed oplevelse’ ved at udleve sin tro helt konkret.

Hjemvendt til mission

21-årige Miriam Eastwood Lange er lige kommet hjem efter et halvt år på Logos Hope, hvor hun både tjente i køkkenet og i boghandlen. En af hendes stærkeste oplevelser startede også blandt bøgerne, da en 12-årig pige spurgte, om de kunne øve engelsk.

”Vi endte med at have en lang samtale, og jeg fortalte, hvad jeg troede på. Da hendes far kom, spurgte jeg, om hun ville gøre mig den tjeneste at gå med sin far rundt og lytte til historien om Den fortabte søn. Det gjorde hun, og jeg fik at vide bagefter, at de havde været helt vildt opløftet over det. Det var fedt at have de små øjeblikke, hvor der sker ting og sager,” fortæller Miriam Lange.

Hun har haft en unik oplevelse på Logos Hope, hvor hun mange gange kom ud af sin komfortzone, både på skibet og i det lokale menighedsarbejde.

”Man bliver skubbet ud i mange situationer, som virker svære, men man skal bare lære at stole på, at Han nok skal klare det, og det gør Han. På skibet er man i frontlinjen, og man føler, at alt, man gør, er for Guds Rige. Der skal det gå op for mig, at det kan man også herhjemme. Jeg skal fortsætte med mission her, for man behøver ikke at rejse halvvejs rundt om jorden for at lave mission,” siger Miriam Lange.