KristenDemokraterne står til 3-5 mandater

Efter 14 års ørkenvandring udenfor Folketinget har KD på onsdag sin største chance for valg med de bedste meningsmålinger i 16 år.

Kristian Andersen fra Tarm står ifølge en prognose fra Altinget til at kunne sikre KD et kredsmandat i Vestjylland og dermed trække to tillægsmandater i hhv. Syd- og Østjylland.

Skal det endelig lykkes KristenDemokraterne igen at komme i Folketinget? Det tyder meget på. I hvert fald forudsiger meningsmålingerne stadig oftere, at KD kommer over spærregrænsen på 2 pct. – og det er ikke sket i 14 år.

Så sent som i mandags den 27. maj viste Greens meningsmåling i Børsen, at KD får 2.5 pct. Det vil i givet fald betyde 5 mandater i Folketinget.

Men det er ikke i alle målinger, der er lige så gode for KD.
Her er de nyeste målinger, som vi kunne nå at få med, før redaktionens deadline.
Nordstat / Altinget den 17. maj: 1.5 pct.
Greens / Børsen den 19. maj: 1.5 pct.
YouGov / BT den 20. maj: 1.1 pct.
Epinion / DR den 20. maj: 1.2 pct.
Voxmeter / Ritzau den 20. maj: 2.0 pct.
Gallup / Berlingske den 21. maj: 1.9 pct.
Voxmeter / Ritzau den 23. maj: 1.8 pct.
Greens / Børsen den 25. maj: 2.5 pct.
YouGov / BT den 25. maj: 1.1 pct.
Greens / Børsen den 27. maj: 2.5 pct.
Voxmeter / Ritzau den 28. maj: 1.6 pct.
Gallup / Berlingske den 28. maj: 1.4 pct.
Voxmeter / Ritzau den 30. maj: 1.2 pct.
YouGov / BT den 30. maj: 1.3 pct.
Epinion / DR den 30. maj: 1.8 pct.

Målingerne bygger dog på forholdsvis få svar, så der kan nemt komme udsving for de mindre partier. Derfor regulerer nogle af meningsmålingerne de små partiers tal i forhold til tidligere målinger.

Men tendensen er tydelig. KD får mere opbakning, end det er sket i 14 år. Derfor er det ikke længere usandsynligt, at KD kan komme i Folketinget igen.

Prognose: KD får 3 mandater

Altinget offentliggjorde onsdag en prognose fra professor Kasper Møller Hansen. Den viser, at KD vinder kredsmandatet i Vestjylland og trækker to tillægsmandater i Sydjylland og Østjylland. Det vil formentlig betyde, at Kristian Andersen, Marianne Karlsmose og Isabella Arendt bliver valgt.

Men Kasper Møller Hansen advarer: ”De skal ikke sige, at den er hjemme. De er trådt lidt i baggrunden i løbet af weekenden i forbindelse med europaparlamentsvalget, og de har brug for at sætte Isabella Arendt i front i medierne igen for at få den i hus,” siger Kasper Møller Hansen til Altinget.

KristenDemokraterne vil op til valget opleve et øget pres fra de partier, som de hapser stemmer fra i Vestjylland, vurderer Kasper Møller Hansen, der nævner, at Venstre har forsøgt en modoffensiv med fælles reklamer med Socialdemokraterne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Venstre står nemlig til at miste det kredsmandat, som teologen og ministeren Esben Lunde Larsen havde. Han genopstiller ikke.