Troen må gerne vises offentligt

Et flertal af befolkningen i 27 lande har ikke noget imod, at religion fylder mere i det offentlige rum. Arkivfoto.

Pew Research Center har netop offentliggjort en rapport om holdningen til religion, ligestilling, og familieliv. Flertallet af de 30.133 adspurgte fra 27 lande er ikke imod, at religion fylder mere i det offentlige liv.

Mange mener, at religion betyder mindre i samfundet end for 20 år siden. Men svarene på spørgsmålet viser meget stor geografisk variation. 58 procent af amerikanerne og 64 procent af canadierne mener, at religion betyder mindre end tidligere. 19% af amerikanerne og 12% af canadierne mener dog, at religion er blevet vigtigere.

I flere asiatiske og afrikanske lande svarer flertallet, at religion betyder mere nu end ved årtusindskiftet. 83 % af indoneserne,

65 % af nigerianerne og 60 % af kenyanerne er enige om, at religion betyder mere end tidligere i deres samfund.

Verden over beklager folk, at familierne er under øget pres. Samtidig mener to ud af tre adspurgte, at ligestilling mellem kønnene er en god ting.

Vesteuropæere mest imod religiøs indflydelse

De europæiske lande har den største antipati mod øget indflydelse af religon i det offentlige rum. I Sverige, Frankrig, Nederlandene, Spanien og Tyskland er mange imod, at religion får større indflydelse. Svenskerne tegner sig for den største opposition, idet 51% er imod øget religiøs indflydelse, og kun 29% er for.

Aldersmæssigt viser der sig en vis spredning, så folk over 50 år generelt er mere positive overfor religionens rolle i samfundet end de yngre generationer. I Australien var 69 procent af de religiøst aktive positive overfor trosytringer i det offentlige rum, mens det kun gælder 25 procent af de ikke-troende. Men diversiteten verden over gør, at undersøgelsen er svær at konkludere på, indrømmer Pew.

– Det er svært at udføre en pålidelig analyse af statistisk betydning for de lande, hvor flertallet af respondenterne er samlet i ensartede holdninger til vigtigheden af religion, hedder det i rapporten. Som eksempler nævnes Indonesien, Kenya, Tunesien og Nigeria, hvor næsten alle svarede, at religion var meget vigtig for dem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det modsatte gør sig gældende i Sverige og Japan, hvor ”et overvældende flertal” gav udtryk for, at religion ikke er vigtig for dem, hedder det i konklusionen fra Pew Research Center.