Bager-par undgår at betale en formue for at følge deres tro

Aaron og Melissa Klein skal alligevel ikke betale det, der svarer til 900.000 kr i sagen om en bryllupskage til et lesbisk par.

Et ægtepar fra Oregon mistede deres bageri og blev tvunget til at betale 135.000 dollar til den forurettede part, fordi de nægtede at lave en bryllupskage med en tekst, der forherliger samkønnet ægteskab. Nu har USAs højesteret omstødt dommen.

Højesteret afgjorde mandag, at Aaron og Melissa Klein alligevel ikke skal betale bøden, fordi de nægtede at fremstille en kage til et samkønnet bryllup i 2013. Højesteret sendte sagen tilbage til appelretten i Oregon til ”yderligere overvejelse” med henvisning til en afgørelse fra 2018 i sagen ”Masterpiece Cakeshop v. Colorado Civil Rights Commission”.

I denne sag fastslog retten med stemmerne 7 mod 2, at staten Colorado havde en ”forfatningsstridig antireligiøs modvilje” mod bager Jack Phillips fra Masterpiece Cakeshop, som blev straffet for at afslå at lave en kage til et homo-bryllup.

”Det at beskrive en mands tro som ”en af de mest afskyelige slags retorik, folk kan bruge” er at nedgøre hans religion på mindst to forskellige måder: Ved at beskrive den som afskyelig og desuden ved at karakterisere den som udelukkende retorik – som noget uvæsentlig og endda uoprigtigt,” skrev dommer Anthony Kennedy i sagen mod masterpiece. Dommeren fastslog, at retten skal fremme Colorados anti-diskriminationslov, som skal beskytte borgerne mod diskrimination både baseret på religion og seksuel orientering.

Forsvareren for bagerparret fra Oregon, Kelly Shackelford, udtalte i oktober sidste år, at sagen handler om ytringsfrihed.

“Ytringsfrihed har altid inkluderet friheden til ikke at udtale regeringens budskab. Denne sag kan klargøre, hvorvidt en ytring virkelig er fri, hvis den er påbudt af regeringen,” fastslog forsvareren.