Europæere med tabt tro konverter til islam

Iben Thranholm beskrev det i en artikel, før hun selv valgte at stille op for Stram Kurs.

Joram Van Klaveren (t.v.) var tidligere islamkritiker og fungerede som højre hånd for den højre-orienterede toppolitiker Geert Wilders (t.h.) Her præsenteres de på en muslimsk YouTube-kanal.

Europæerne konverterer til islam for at finde tabt tro, skrev debattøren og journalisten Iben Thranholm efter at have interviewet den hollandske islamkritiske politiker, Joram Van Klaveren, som endte med selv at blive muslim.

Artiklen blev skrevet til Udfordringen, før Iben Thranholm selv besluttede at stille op til folketingsvalget for Stram Kurs.

For ikke at Udfordringen skulle forbindes med dette parti, besluttede vi ikke længere at bringe Ibens faste ugentlige klummer.

Men denne artikel, som hun skrev før folketingsvalget, er imidlertid interessant, fordi den beskriver noget utroligt – og måske ledte til hendes drastiske beslutning.

Vi bringer derfor et udsnit af artiklen her:

Hvorfor konvertere til islam?

Hvad får mon en overbevist islamkritiker til at blive muslim?

Det spørgsmål stillede jeg den tidligere  hollandske politiker Joram Van Klaveren. Indtil oktober 2018 var han ikke bare indædt islamkritiker, men tilmed den hollandske toppolitiker Geert Wilders’ højre hånd i Frihedspartiet.

Van Klaveren havde meldt sig ind i partiet for at stoppe islamisk terror i Europa. Han ville også bremse kvinders undertrykkelse, had mod jøder og homoseksuelle. Han mente, at Europa var i fare, og at der måtte gøres noget.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Derfor gik han i gang med at skrive en bog, hvor han ville vise, hvor farlig en religion islam er.

Det var, mens han skrev bogen, at Van Klaveren blev omvendt til islam.

“Det afgørende for, at jeg begyndte at se anderledes på islam, var, at jeg var ved at miste min kristne tro. Det var ikke en politisk beslutning, men en religiøs.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er et tomrum i Europa på grund af sekulariseringen. Folk taber deres tro. Jeg havde længtes efter noget åndeligt, siden jeg var helt ung, selvom jeg var opdraget i den reformerte kirke. Det stoppede først, da jeg for alvor læste islam,” siger han.

Journalist og teolog Iben Thranholm chokerede også de fleste, da hun ”konverterede” – dog ikke til islam, men til Jacob Paludans udskældte parti. Kort før havde hun afleveret denne artikel til Udfordringen om Joram Van Klaveren, der giver Europas manglende åndelighed skylden for, at han blev muslim.
Ikke kristen

Joram van Klaveren anerkender, at europæisk kultur er kristen, men selve den kristne tro har han lagt helt bag sig:

“For mig handler det om forståelsen af, hvem Gud er. I kristendommen er der en mellemmand, Jesus Kristus. I islam er forbindelsen direkte med din skaber. I kristendommen talte jeg med en, der skulle tale med en anden for mig. Jeg forstår ikke, at nogen kan leve evigt og være i stand til at dø på samme gang. Og heller ikke at Kristus kan prædike én Gud og så pludselig selv blive Gud,” forklarer han.

Islam en berigelse?

Van Klaveren underviser i dag i religion på et gymnasie og er politisk kommentator på en radio. Hans kone er stadig kristen, og hver især fortæller børnene, hvad de tror på. De skal selv vælge deres religion. Han forsøger at lære arabisk. Han beder, følger reglerne og kommer til fredagsbøn i moskeen, når det passer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Van Klaveren er også forfatter til den selvbiografiske bog. Apostate. From Christianity to Islam In Times of Secularization and Terror. (Frafalden. Fra kristendom til islam i en tid med sekularisering og terror.) En engelsk og arabisk oversættelse er undervejs. Heri siger Van Klaveren også, at islam kan blive en berigelse for Europa:

“Jeg tror, at det åndelige tomrum, som hersker i Europa, kan blive fyldt med den islamiske form for tro på Gud. Jeg taler ikke om islamisk kultur, men om den islamiske måde at anskue Guds hellighed på. At der er noget større end blot det jordiske menneskeliv. Det kunne hjælpe Europa med ikke at dø spirituelt.”

Hvorfor ikke kristendom?

Hvorfor er det nu islam og ikke kristendommen, som kan gøre dette?

”Jeg mener, at den kristne lære er udlevet. Det er ironisk, for kulturen i nogle muslimske lande er meget tilbagestående, set i forhold til Europa. Men hvad trosspørgsmål angår, er islam langt bedre til at tilpasse sig den moderne verden. Den kristne kirke har gjort en stor fejl i at fjerne mysteriet fra troen og at forsøge at modernisere sig. Det har ødelagt troen,” mener han.

Islam er lettere at forstå

Van Klaveren mener, at islam er lettere at forstå for det moderne menneske end kristendom:

“Den islamiske tro er mere enkel og åben. Biblen består af mange historiske fortællinger, som vi uddrager en mening af, mens Koranen taler til læseren og giver klare anvisninger på, hvad man skal gøre og ikke gøre. De ting, vi opdager i moderne videnskaber er lettere at passe ind i Koranen end Biblen,” mener han.

Han opsummerer de punkter, hvor islam er lettere at have med at gøre end kristendom:

Forståelsen af at Gud er én og ikke treenig, at Kristus blot er en profet og ikke Gud selv, at han ikke er opstået fra døde, Koranen er mere åben overfor moderne videnskab, og at den kristne kirke har forladt den ortodokse vej i frigørelsen navn. Islam står fast.

Europas næste religion?

Van Klaveren ved ikke, om der kommer en bølge en europæere, der vil konvertere ligesom ham selv, for han ser også, hvordan ateismen endnu har godt tag i Europa. Men han peger på den skotske historiker Thomas Carlyle, der allerede i slutningen af 1800-tallet sagde, at islam er fremtidens religion i Europa.

“Og det var vel at mærke længe før immigrationen”, bemærker Van Klaveren.

Kendte konverterer

Joram Van Klaverens historie er ikke noget særtilfælde i Vesten. Omkring 5000 briter konverterer årligt til islam, og i USA ligger tallet på 30.000. De fleste af dem er kvinder.

Heriblandt også fremtrædende skikkelser.

Tidligere premierminister Tony Blairs svigerinde konverterede, efter at hun fik en religiøs oplevelse, da hun besøgte helligdommen Fatima i Qom i Iran.

Den irske sangerinde Sinead O’Connor, som mange husker for hendes skaldede isse, tager nu tørklædet. Efter sin konversion til islam har hun taget navneforandring til Shuhada Davitt. Hun udtaler, at islam er et naturligt skridt på den teologiske rejse, hun har været på.

Søger efter en moral

I bogen “Why Women Convert to Islam” (Hvorfor kvinder konverterer til islam) taler Rosemary Sookhdeo med en række kvinder, som er konverteret til islam.

En kvinde fortæller, hvordan hun ser det vestlige samfund smuldre, at det moralske fundament svækkes. Hun føler ikke, at kirken  har noget at tilbyde.

Hun begyndte at interessere sig for islam, fordi hun ville finde noget, som kunne give hende åndelig fylde.

Tilbage til faste normer

Men også en tilbagevenden til traditionelle kønsroller og familien spiller ind for kvinders vedkommende. Som vestlige samfund bliver mere og mere fragmenterede med familiens sammenbrud, er der mange kvinder, som leder efter et fastforankret tilhørsforhold. Islam giver mulighed for at komme ind i en stor familie og i et fællesskab. Størstedelen af de unge mennesker, der konverterer til islam, er fra middelklassen, og mange fra kristne hjem. De unge mandlige konvertitter kommer ofte fra overklassen, fra topskoler og universiteter.

Fra brudte familier

DR portrætterede i 2017 tre  unge danske kvinder, som var konverteret til islam, i tv-serien “Når naboens datter bliver muslim”.

Fælles for de tre unge kvinder var, at de kom fra en rodet opvækst med brudte familier, for megen fest og druk.

Hvad islam gav dem var regler, rammer og struktur og den højere mening med livet.

Religiøse Syrienskrigere

Det er den samme historie, som unge Syrienskrigere fortalte til canadiske forskere i en rapport fra 2016, der spørger ind til, hvorfor de unge mænd drager i krig for Islamisk Stat. Det gennemgående svar er, at de alene gjorde det af religiøse årsager, og fordi de ønskede at kæmpe for en højere sag, som gav mening til deres liv.

– Der er altså meget, der tyder på, at det er tabet af den kristne tro, som giver islam gode vækstbetingelser i Europa, sluttede Iben Thranholm sin artikel.