KD manglede kun 196 stemmer i at få 3 folketingsmedlemmer

KristenDemokraterne gik frem i hele landet. Det blev til 61.208 - en fordobling i forhold til sidste valg i 2015. Men det var ikke nok til at nå over spærregrænsen.

– Jeg er både skuffet og tilfreds, siger Kristian Andersen.

– Det er en mærkelig følelse, når vi har brugt alle de ressourcer, vi havde til rådighed, og har oplevet så usædvanlig stor opbakning, så alligevel at gå glip af kredsmandatet på grund af et par hundrede stemmer.

Det sagde spidskandidaten i Vestjyllands storkreds, Kristian Andersen, til Udfordringen morgenen efter valget.

Selv om partiet fordoblede stemmerne i Vestjylland og gik frem til 17.012 stemmer, og både DR og TV2 regnede med, at KD fik et kredsmandat, så glippede det alligevel. De Radikale fik nemlig overraskende 17.206 stemmer og tog derfor kredsmandatet.

Selv om KD ikke på landsplan nåede op på de 2 pct., ville partiets 1.8 pct have givet 3 mandater – i Vestjylland, Sydjylland og Østjylland – hvis blot KD havde erobret et kredsmandat.

– Jeg er da skuffet på de 61.208 vælgeres vegne, som har stemt på KD. Men jeg er alligevel glad og tilfreds med det gode resultat, vi har opnået.

For det viser jo, at det kan lade sig gøre. Og det er et godt afsæt til at prøve igen.
Personligt går jeg ikke i stå af det her. Jeg har under valget sagt, at jeg efter sommerferien skal arbejde med børn, unge og familiers trivsel. Enten i folketinget eller i min nye stilling som familiekonsulent i Luthersk Mission.

Allerede før valget besluttede min kone Emma og jeg, at vi efter 20 år på efterskolen Solgården ville stoppe til sommer, fortæller Kristian Andersen (51 år).

– Vi gik massivt frem i hele landet, siger Isabella Arendt.
Isabella: Skuffet

– Vi står tilbage med to lige stærke oplevelser dagen derpå, siger fungerende landsformand Isabella Arendt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi fik ikke mandater. Det havde vi regnet med, og det er vi selvfølgelig skuffede over.

Samtidig er vi går massivt frem i hele landet. Vi har skabt en bevægelse, og tusinder har for første gang sat deres kryds ved KD. Det er vi taknemmelige for og stolte af.

Mange frivillige har båret med – de fortjener en stor tak. Nu skal vi tænke os om. Og så vil landsmødet træffe beslutninger og evaluere valget til oktober.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Stiller du op som formand?

– Det skal hele partiet have lov at tænke over, og jeg vil ikke konkludere noget endnu. Det er HBs og landsmødets beslutning alene. Ikke min, siger hun.

Marianne Karlsmose glæder sig over, at stemmetallet i Sydjylland, hvor hun var spidskandidat, blev fordoblet.