Kristne går forrest med kravet om demokrati

To aktivister i Hong Kong har været anholdt og senere løsladt mod kaution.

Verdenspressen bragte interviews med de kristne Hong Kong-aktivister Agnes Chow og Joshua Wong efter løsladelsen. Her et skræmprint fra Sky News.

I flere måneder har hundredtusinder af demonstranter fyldt Hong Kongs gader med krav om demokrati. Ofte synger de kristne sange, ligesom flere af lederne er bekendende kristne.

For at omgå myndighedernes forbud mod demonstrationer samledes en større gruppe til en ”religiøs sammenkomst” på et fodboldstadion i lørdags, skriver den svenske avis Dagen.se. Det kræver nemlig ikke tilladelse at holde kristne møder, og man sang da også ”Sing Hallelujah to the Lord”. Men ifølge APP var der også nogle, som råbte politiske slagord med knyttede næver.

Paraplybevægelsen

APP beskriver samlingen, der foregik på Paraplybevægelsens fem-årsdag som rolig og fredelig. Alligevel blev den næsten omgående afbrudt af politiet, skriver den svenske avis.

Demonstrationerne, som startede i Hong Kong i 2014 kaldes ”Paraplybevægelsen” og ”Paraplyrevolutionen”. Hovedformålet er at sikre frihedsrettighederne i Hong Kong.

Demonstranterne kæmper blandt andet for at kunne vælge andre politiske kandidater end dem, der i forvejen er blevet godkendt af regeringen i Beijing. Politiets opløste samlingen på sportspladsen. Senere på dagen samledes demonstranterne i det centrale Hong Kong, hvor de blev mødt af vandkanoner.

Syng hallelujah

Demonstrationerne i Hong Kong er præget af kristne aktivister, som både har fået de mange demonstranter til at synge kristne sange – og til at rydde op efter sig.
Sangen ”Sing Hallelujah To The Lord” fra 1974 er således nærmest blevet en uofficiel nationalsang i Hong Kong.

Blandt de over 7 millioner indbyggere i den tidligere britiske koloni er der vrede over politiets brutalitet. Der er også stor frygt for, at Hong Kong mister sine frihedsrettigheder, og at borgerne bliver ofre for den kinesiske regerings systematiske undertrykkelse af kristne. Derfor truer demonstranterne med at synge den kristne sang, som de ved, at myndighederne hader, fremgår det af opslag på de sociale medier.

Foruden ”Sing Hallelujah” har demonstranterne sunget “Do you hear the people sing” fra musicalen “Les Miserables”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Sangen beroliger, forklarede den katolske præst Timothy Lam til Fox News i juni. “Politiet havde masser af udstyr, de var meget anspændte og visiterede folk. Men de studerende sang denne sang for at vise, at de var fredelige.”

Troen inspirerer folk i Hong Kong, fastslår en anden præst.

– Vores tro giver os mod, tillid og håb imod denne onde regeringsmagt, udtalte pastor David Cheung til New York Times i juni.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Kina har myndighederne nu censureret nyhederne om protesterne i Hong Kong og de to sange, så ingen af delene kan findes på internettet.

Ledere arresteret

Fredag den 30. august blev flere af Paraplybevægelsens ledere arresteret. En af dem var den 22-årige studerende Joshua Wong, som har gået på et kristent universitet i Hong Kong. Wong blev allerede i 2014 tilbageholdt af politiet. Forrige år blev han nomineret til Nobels fredspris.

Joshua Wong blev i denne omgang løsladt igen samme dag. Derefter skrev han på Twitter, at myndighederne med pågribelsen har svaret på ønsket om en dialog med ”Knipler, tåregas, gummikugler og massearrestationer”.