’Man bliver ikke skabt på den måde’

Rapport om homoseksualitet fejltolkes.

Ligesom ”oksekødsrapporten” er dna-studiet ikke foretaget af helt uvildige forskere. Det samme kan siges at gælde konklusionerne.

En undersøgelse af en halv million personers dna hævdes at konkludere, at genetiske forhold afgør, om en person bliver tiltrukket af sit eget køn. Det kan dog ikke udledes af studiet. Tværtimod.

Studiet blev udført af europæiske og amerikanske forskere og offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science. Men konklusionerne beskrives vidt forskelligt i medierne:

I Wall Street Journal er konklusionen ifølge avisens overskrift: “Forskning finder genetiske links til samkønnet adfærd”, mens New York Times lidt mere præcist skriver: “Mange gener påvirker samkønnet seksualitet, ikke et enkelt ”bøsse-gen””.

– Konklusionen i Wall Street Journal tiltaler LGBTQ-lobbyen. De vil helst kunne hævde, at ”Gud skabte mig sådan”, fastslår Jim Denison fra medieorganisationen Denison Forum i Christian Post.

Hvis det kunne bevises, at samkønnet tiltrækning er et arveligt fænomen på linje med fx. race, kan man lettere affærdige bibelsk seksualmoral som fordomsfuld og homofobisk. Eller ”forstokket”, som den tidligere danske statsminister udtrykte det.

Grønt lys fra LGBT

To af forskerne bag dna-undersøgelsen er selv homoseksuelle.Og for at undgå eventuelle problemer valgte de at tage kontakt med LGBT-grupper forud for offentliggørelsen af studiet.
Ifølge Dr.dk er LGBT-interesseorganisationen Glaad begejstret for den nye undersøgelse.

”Gruppen siger, at studiet ”giver endnu mere bevis for, at det er en naturlig del af det menneskelige liv at være bøsse eller lesbisk”,” skriver Dr.dk.

Men studiet viser netop ikke, at nogen er født homoseksuel. Der findes fx ikke ”et særligt gen for homoseksualitet”, som det tidligere blev antaget.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Arv, miljø og valg

Forskerne bag rapporten fandt en sammenhæng mellem praktiseret homoseksualitet og psykiske problemer som depression og skizofreni – samt risikovillighed, brug af cannabis og ensomhed.

Det mulige sammenfald mellem homoseksualitet og psykiske udfordringer kan ikke forklares med pres udefra, understreger Jim Denison. Han fortæller om bekendte, som har valgt ikke at udleve deres tiltrækning til en af samme køn. Nogle har valgt cølibatet, andre har oplevet, at Gud satte dem fri af den homofile tiltrækning.

Faktisk siger rapporten ikke så meget nyt. Forskere har nemlig længe ment, at seksuel tiltrækning har både genetiske, miljømæssige og sociale årsager.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Desuden må vi huske, at vi lever i en falden verden. Vi lider alle af såret seksualitet. Derfor skal vi behandle alle mennesker, uanset deres seksuelle orientering, med ydmyghed og respekt, understreger Jim Denison.

Samtidig fastslår han, at Gud kalder os til hellighed, og at ægteskabet mellem en mand og en kvinde er en pagt på livstid. Også her gælder det, at ”Gud er altid parat til at hjælpe jer. Han vil ikke tillade, at I fristes over evne. Når fristelsen kommer, vil han skabe en vej ud af situationen, så I ikke bukker under”. (1 Korinterbrev 10,13).

”Meget lille effekt”

I hele den menneskelige genmasse fra en halv million testpersoner har forskerne fundet fem steder, der kan forbindes med personer, der har haft sex med en af samme køn. Men disse genvarianter har en meget lille effekt, forklarer biolog Andrea Ganna ifølge Dr.dk.
Faktisk afgør de mulige genetiske faktorer allerhøjest en tredjedel, mens opvækst, personlighed, opdragelse mindst afgør to tredjedele for folks seksuelle adfærd.