Mission Øst åbner kontor i Nordkorea

Gennem Mission Øst får nogle børn i Nordkorea næringsrig kost. Landet oplever netop nu den værste fødevaremangel i 10 år.

Mission Øst opererer som den eneste danske hjælpeorganisation inde i Nordkorea. Organisationen åbner nu eget kontor i landet for at kunne følge udviklingen tæt og reagere hurtigt på behovene. Og for løbende at kunne tilse projekter og udvikle nye sammen med lokale myndigheder og internationale aktører.

Akut fødevarehjælp. Bæredygtigt landbrug. Klimatilpasning. Opgaverne er mange for Mission Øst i Nordkorea.

Siden 2011 har organisationen gennemført projekter i landet, ofte i samarbejde med en finsk hjælpeorganisation med mange års tilstedeværelse i landet. I sommer oprettede Mission Øst eget kontor med foreløbig to ansatte.

Nu kan hjælpearbejdet accelerere i det lukkede land, hvor 41 procent af befolkningen – over 10 millioner mennesker – lider af underernæring.

 

Fødevarehjælp til 45.000

Allerede i år har Mission Øst ydet akut fødevarehjælp til 45.396 børn, gravide og ammende kvinder. Samtidig hjælper organisationen befolkningen med at forsørge sig selv gennem et kombineret land- og skovbrug.

Da 80 procent af landet består af bjerge, lærer befolkningen at dyrke afgrøder og plante træer side om side på bjergskråninger for at holde på den frugtbare jord og dermed forhindre, at jorden skyller ned i floderne under den voldsomme monsunregn.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Værste krise i 10 år

I øjeblikket oplever Nordkoreas befolkning den værste fødevaremangel på et årti. En hedebølge forrige sommer blev efterfulgt af voldsomme oversvømmelser og ødelagte dermed høsten sidste efterår.

Landets fødevarebeholdning slap op i foråret 2019, hvor der også kom usædvanligt lidt nedbør. Det har ikke alene hæmmet den tidligere forårshøst, men truer nu også den store efterårshøst. Og fødevarerationerne til nordkoreanske familier er skåret kraftigt ned.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Erfaren landeleder

Med tilstedeværelsen i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang kan Mission Øst nu følge udviklingen tæt og reagere hurtigt på behovene.

Sakari Koivula er ansat som landeleder og kan dels tilse projekterne oftere og dels udvikle nye projekter sammen med de nordkoreanske myndigheder og det internationale samfund. Sakari Kouvula kender Nordkorea fra sin tidligere stilling som landeleder i den finske søsterorganisation FIDA.

 

Altafgørende hjælp

“Vi har nu taget et vigtigt skridt i at øge hjælpen til den nordkoreanske befolkning, som er præget af langvarig underernæring,” siger Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.
Han har besøgt Nordkorea otte gange siden 2011 for at tilse Mission Østs mange projekter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Mission Østs fødevarehjælp og hjælp til bæredygtigt og klimatilpasset landbrug er absolut afgørende. Ikke blot yder vi nødhjælp efter behov, men vi styrker også de lokale landsbysamfund, så de kan brødføde sig selv,” siger generalsekretæren.