Mød de fem kvinder i Jesu stamtavle

Francine Rivers romanserie om de fem kvinder i Jesu stamtavle, som udkom i nullerne, er nu samlet og genudgivet af Lohse i bogen Nådeslægten.

De fem bøger om hhv. Tamar, Rahab, Ruth, Batseba og Maria er tidligere anmeldt i Udfordringen, men fortjener absolut en renæssance.

Når Francine Rivers lader de bibelske fortællinger smelte sammen med opdigtede detaljer om følelser og valg, giver det anledning til at blive mindet om Guds frelsesplan og vores menneskelige skrøbelighed.

 

Vi får naturligvis historierne i kronologisk orden og starter med Tamar, som er at finde i Første Mosebog kap. 37.

Den hedenske Tamar bliver gift med en af Judas sønner og må meget ondt igennem i denne bizarre historie, før hun til sidst får sin ret.

Med sin svigerfar bliver hun mor til tvillingerne Peres og Zera og indskriver sig igennem Peres i Jesu slægtslinje.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den næste kvinde i Jesu stamtavle er endnu en hedning, som ved hjælp af indsigtsfulde valg bliver en del at Guds folk. Skøgen Rahab fra Josvas Bog vælger at hjælpe de israelitiske spioner før slaget om Jeriko, og redder derved sin families og sit eget liv.

At netop en hedning og en skøge, selvvalgt eller ej, ender i Jesu slægtstavle, understreger om noget Gud som en barmhjertig og genoprettende Gud.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Endnu en hedensk kvinde, moabitten Ruth, vinder borgerskab blandt israelitterne, da hun, trods en usikker fremtid, vælger at følge sin svigermor tilbage til Israel og gøre Israels Gud til sin Gud.

 

Fjerde bog er om den smukke Batseba, gift med Urias, som i Rivers fremstilling bærer sin del af skylden for, at Kong David begår ægteskabsbrud med hende. Og dermed også for de efterfølgende konsekvenser, der fører til mordet på hendes mand.

Enig eller ej i denne fremstilling, så får man en fortælling om skyld og skam i sin værste afskygning, som bliver en påmindelse om, at Gud kan skabe noget smukt og godt trods vores fatale fejltrin. Batseba bliver som bekendt senere mor til Davids søn Salomon, som Gud velsigner med både visdom, rigdom og berømmelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

I den sidste bog følger vi Jesu liv på sidelinjen sammen med hans mor Maria. Vi får et indblik i de forventninger og skuffelser, der kan følge med store profetier og løfter, når tingene ikke lige sker, som vi forventer.

Hvor Rivers nogle gange har tendens til at lade sine kvindelige heltinder fremstå lidt for perfekte, er skildringen af Maria meget menneskelig og minder på ingen måde om eftertidens glorificering af jomfru Maria. Romanen giver et godt bud på, hvordan både velsignelse og smerte var forbundet med Marias kald.

Francine Rivers er igennem alle fem bøger loyal overfor Bibelens budskab, og man mærker tydeligt hendes ønske om at pege på Jesus og opmuntre til tro og gudfrygtige valg.

Francine Rivers: Nådeslægten. 610 sider. 299,95 kr. Lohse