Petitgrammer til overvejelse

Kierkegaardseksperten Niels Jørgen Cappelørn har med sin nye bog ”At leve i nuet og gå glip af det evige” skrevet en rækker petitgrammer, hvilket svarer til, hvad man normalt ville kalde aforismer, altså små fyndord til eftertanke.

Det er svært at komme med en samlet introduktion til bogen, da forfatteren kommer vidt omkring i sine overvejelser og betragtninger, hvorfor bogen bedst præsenteres ved nogle nedslag som appetitvækning:

Selvom nogle af petitgrammerne sikkert kan virke noget abstrakte og være svære at fange for nogle læsere, begrænser Cappelørn sig på ingen måder til rene abstraktioner, men giver også meget af sig selv. Det sker bl.a., når han taler om smerten, lidelsen og søvnløsheden. At han her taler af erfaring, fortæller han om i et interview på Radio24syv fra den 18. maj, hvor han beskriver, hvordan han har levet med kroniske smerter i hele sit voksenliv.

I bogen kan det lyde sådan: ”Er det til trøst, at kroniske smerter ikke bæres med ind i evigheden? Ja, til stor trøst. Men det fritager mig ikke for i dette liv at give smerterne mit samtykke” (s. 113).

Lidenskaben og Kierkegaard

Men også i de mere objektive passager kan man fornemme lidenskaben – og også ofte Søren Kierkegaard – under overfladen. Sådan kan man mærke engagementet, når Cappelørn tager til genmæle mod dem, der vil sygeliggøre sorgen og dermed i virkeligheden fjerner den fra den glæde og kærlighed, som den er forbundet med; eller når han gør op med overfladiskheden og dermed slår til lyd for alvor og afgørelse.

Et par eksempler på det kunne være følgende petitgrammer: ”Drop-in-dåb er endnu et tegn på, at alvoren bliver stadig mere forvist fra Den Danske Folkekirke og dåben gjort ”flygtig” som alt andet i tiden” (s. 63), eller ”Kulturkristendom er i sin grund mangel på afgørelse, altså ligegyldighed” (s. 87).

Niels Jørgen Cappelørn kommer også ind på emner som tro og tvivl, synd og skyld, længsel og håb, kærlighed, selvet, forfængelighed, ensomhed og lykke – blot for at nævne nogle af de utallige emner, som bliver taget op til overvejelse. Så der er nok at tage fat på og fordybe sig i.

Bogen er selvsagt ikke af den slags, man sluger på et par timer, men er velegnet ikke blot til læsning i små bidder, men også til drøvtygning. Så selvom den kun er på 143 sider, som bestemt ikke er tætskrevne, er det ikke en bog, man lige bliver færdig med. Her finder man noget til enhver, i hvilken livssituation den enkelte nu står i, og hvilke tanker man går og tumler med.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Niels Jørgen Cappelørn: At leve i nuet og gå glip af det evige
199,95 kr. 143 sider.
Kristelig Dagblads Forlag