Rapport: Ex-FBI-chef Comey ’Satte et farligt eksempel’

En måned efter sin fyring som FBI-chef vidnede James Comey mod Donald Trump. Her ses Comeys bog ’Testimony’.

Det skabte stor forargelse, da Donald Trump i maj 2017 fyrede advokat James B. Comey, som var blevet udnævnt som direktør for FBI af Barack Obama. Nu viser en rapport fra USAs justitsministerium, at Comey overtrådte FBIs regler for omgang med fortroligt og klassificeret materiale.

James Comey har ifølge rapporten lækket de fortrolige oplysninger for at presse Justitsministeriet til at starte en undersøgelse, der skulle sikre konfiskation af eventuelle båndede samtaler mellem ham selv og Trump.

Comey var FBI-direktør i knap fire måneder under præsident Trump. I denne periode havde han flere møder og samtaler med Trump under fire øjne. Umiddelbart derefter skrev Comey syv ’memoer’, som primært handlede om disse samtaler. Memoernes indhold delte han efterfølgende med en lille inderkreds af betroede FBI-medarbejdere. Men disse ’memorer’ var alle internt FBI-materiale, som ikke var frigivet til offentligheden, og de indeholdt hemmelige og klassificerede oplysninger.

IOG konkluderer blandt andet derfor, at Comeys omgang med fortroligt og klassificeret materiale i 2017 brød klart med FBIs retningslinjer og danner et ’farligt’ eksempel for de mere end 35.000 ansatte i FBI. USAs justitsministerium har dog udtalt, at de ikke vil retsforfølge James Comey.