Tæt løb under omvalg i Israel

Tirsdagens parlamentsvalg var et valg for eller imod Benjamin Netanyahu.

Valget handler om holdningen til Benjamin Netanyahu fra partiet Likud. Foto: Wikipedia

Tirsdag morgen kom statsminister Benjamin Netanyahu og Israels præsident Reuven Rivlin til valglokalet for at afgive sin stemme.

– Der var ikke så mange i stemmelokalet, sagde en britisk israeler, som Udfordringen talte med i Jerusalem før klokken 12.
– Jeg ville ønske, at der ikke var noget nyvalg. Det koster mange penge, sagde manden.
Efter det sidste valg, den 9. april, har ingen formået af danne ny regering i Knesset, som har 120 pladser.

 

For eller imod Netanyahu

Dette valg er et valg for eller imod Benjamin Netanyahu, som er Israels længst siddende statsminister.

Venstresidens frontfigur er tidligere forsvarschef og general Benny Gantz fra partiet Blåt og Hvidt. Ingen tør sige noget sikkert om, hvem der vinder. Det er så usikkert, at det er rygter om, at Netanyahu og Gantz til sidst vil danne regering sammen. Men indtil videre er det bare en af mange spekulationer.

Nogle mener, at Netanyahu har siddet for længe. Andre mener, at økonomien går godt og peger på, at Netanyahu har gode forbindelser med USAs præsident, Donald Trump, som har flyttet ambassaden til Jerusalem og anerkendt Israels annektion af Golan.

Samtidig har Netanyahu gode forbindelser med Ruslands præsident Vladimir Putin.
Israel opererer ret frit overfor iranske militære stillinger i Syrien og iranskstøttede Hizballah i Libanon. Dette ser mange nok som vigtigt i et land, hvor sikkerheden har førsteprioritet blandt emnerne i valgkampen.

Netop nu er Israel den fredeligste plet i Mellemøsten, hvor der mange steder findes lavintensive krig og konflikter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er også en stærk polarisering mellem religiøse og sekulære jøder. De religiøse vil beholde sabbaten med lukkede butikker og gader uden busser. Fløjpartierne står på hver sin side i debatten, men især Netanyahu og Gantz kommer fint overens med de religiøse. Begge har da også besøgt Vestmuren i Jerusalem for at bede før valget.

 

Varm valgdag

Valgdagen blev varm på alle måder. I badebyen Eilat ved Det Røde Hav var der 38 graders varme, da de stemmeberettigede skulle ud afdøren. I den anden enden af Israel kunne man forvente 34 grader og i kystbyerne omkring 30 grader. I hovedstaden Jerusalem var der dog ”kun” 29 grader på valgdagen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Afstemningen har tilsyneladende ikke ændret situationen for Netanyahu, da højrefløjen heller ikke denne gang har fået flertal.
Red.