Film om nordkoreanske flygtninge vinder priser

Den norske film ”Saved” handler om kristne, som hjælper nordkoreanere på flugt.

Fra venstre: Tim A. Peters fra Helping Hands Korea, filmskaber Thea Haavet og generalsekretær Ed Brown fra Stefanusalliansen på en filmfestival i Orlando i USA. Foto: Stefanusalliansen

Stefanusalliansens nye film har vundet en række priser på filmfestivaler i USA og Argentina.

Dokumentaren ”Saved” handler om hjælpearbejdet blandt mennesker, som flygter fra Kim Jong-uns diktatur. Den er lavet af Thea Elisabeth Haavet fra den norske NGO Stefanusalliansen.

Hele 32 filmfestivaler i forskellige dele af verden har vist eller vil vise filmen om arbejdet blandt flygtninge fra Nord-Korea.

De 32 filmfestivaler foregår i USA, Indien, Filippinerne, Argentina, Berlin og Norge (Ålesund). De fleste af disse festivaler har enten som formål at sprede kristne film eller film om menneskerettigheder, skriver Stefanusalliansen i en pressemeddelelse.

– Filmen skal vises på Refugees Welcome Film Festival i Berlin. Jeg skal deltage i et panel efter visningen 26. oktober. Det er overraskende og glædeligt, at filmen får et så stort publikum, siger Thea Haavet.

Minji og hendes søn Andy overlevede flugten fra Nordkorea, takket være hjælpearbejdet Helping Hands Korea.
Foto fra filmen «Saved» af Stefanusalliansen.
Hård kamp

I «Saved» møder vi pastor Tim A. Peters og hans team i organisationen Helping Hands Korea (HHK). De hjælper flygtninge fra Nordkorea med at komme fra Kina til Sydkorea.

Peters anses som en af verdens mest synlige talsmænd for de nordkoreanske flygtninge.
– Der eksisterer ikke menneskerettigheder i Nord-Korea, kun privilegier til dem, der regnes som regime-loyale.

Mange flygtninge er strandet i Kina. Der bliver mange nordkoreanske forældreløse børn og kvinder udsat for menneskehandel og seksuelle overgreb, fortalte Peters til Kristelig Pressekontor under et besøg i Norge sidste år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nu glæder han sig over den store opmærksomhed, «Saved» har fået i en række lande.
– Det er en storartet film, som skaber opmærksomhed om de nordkoreanske flygtninges skæbne.

Filmen gi’r også et stærkt indblik i den hårde kamp, nordkoreanske Minji og hendes søn Andy har haft for at komme i sikkerhed på deres flugtrute mod Sydkorea.

– Vi var så nær døden. Min mor og jeg klemte os sammen for at holde varmen. Nogle gange skreg jeg højt i desperation og frygt over vor håbløse situation, fortæller Andy om den farlige flugt ud af Nordkorea og derefter ud af Kina.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fem priser

I en kort og lang engelsk version går filmen nu sin sejersgang på filmfestivaler i mange lande. Indtil videre har «Saved» vundet priser på fem festivaler: fire i USA og en i Argentina.

Blandt andet vandt den prisen «Winner Eyes Wide Open Award» på Inspired Faith Film Festival 2019, i Atlanta, Georgia i USA. Filmen er i finale-heatet på flere andre festivaler.

Filmen skal også vises på God TV, som har seere verden over. Den skal desuden vises på en række streamingplatforme.

Filmen er allerede tilgængelig på 24flix.com og kan snart ses på Parables, Uplift og ChristianCinema.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Filmen skal også vises på tre TV-kanaler i USA i november. Den ene gang sker det i forbindelse med ”Søndag for de forfulgte”, som markeres i en række lande og kirker i starten af november.