’Halloween er stadig en hedensk fest’

Dr. Julie Barrier og hendes mand er ledere i Casas Church i Arizona.

Halloween er en hedensk fest, som kristne hverken bør fejre eller ignorere, mener en amerikansk professor.

Om den historiske baggrund siger Dr. Julie Barrier:
For 2000 år siden holdt kelterne festen ”Samhain” ved sommerens afslutning, i starten af det keltiske år. Under festen ville landmænd ofre noget af høsten for at formilde de hedenske guder.

Keltisk overtro

Ifølge keltiske legender var der magi i luften, så de døde kunne gå rundt den 31. oktober. Nordboerne troede, at de kunne lære mere om deres egen fremtid fra de afdøde ånder.

Man mente, at onde ånder kunne ødelægge afgrøderne, besætte de levende og sprede uhelbredelige sygdomme. Derfor kredsede folk frygtsomt omkring deres bål i skræmmende kostumer og dyreskind.

Skikken med Trick-or-Treat begyndte også under Samhain. Der var tale om “souling”, hvor fattige kunne gå fra dør til dør for at bede om “sjælekager”, typisk runde brød med korender.
Til gengæld skulle tiggeren bede for familiernes nyligt afdøde.

Græskar-lygterne er også en keltisk tradition. Ifølge legenden kom en bonde ved navn Stingy Jack efter døden til at vandre hvileløst mellem himmel og helvede, fordi ingen ville lukke ham ind.

Da han også måtte strejfe om i mørke, lavede han sig en lygte af en udhulet roe med et stykke glødende kul i.

Kelterne udhulede derfor “Jack-o-Lanterns” for at vise fortabte sjæle hjem på Samhain.
I år 800 e. Kr.flyttede den katolske kirke alle Helgens dag fra foråret til november.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De holdt helgenmesse den 1. November og alle Helgens Dag den 2. November. Det var dog ikke et forsøg på at “kristne” Halloween.

Ifølge den katolske forfatter Scott P. Richert handler Alle Helgens Dag om at hjælpe mennesker ud af skærsilden gennem bønner, almisser og messer.

-Den katolske kirke har viet hele november måned til bøn for de hellige sjæle i skærsilden, forklarer Scott P. Richert.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kristen Halloween-fest?

Kristne forældre må vælge, om de vil tillade deres børn at deltage i Halloween-fester eller ej. Hvis børnene er gamle nok til at forstå det, kan man fortælle dem om festens hedenske rødder.

Det er også en fin anledning til at lære dem, hvad Bibelen siger om døden, frelsen ved troen på Jesus og håbet om opstandelsen, mener Julie Barrier.

Hendes egen kirke i Arizona fejrer ”Boogers and Halloweenies”, hvor de laver gratis mad til naboerne og fortæller dem de gode nyheder om Kristus.

– Kristne skal ikke isolere sig i forhold til dem, der fejrer Hallooween. Men vi skal ikke fejre Halloween med hovedet under armen. Vi må kende festens oprindelse og vurdere den ud fra den bibelske sandhed, fastslår professoren.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gud elsker os og har sendt sin søn for at frelse os. Når vi tror på Kristus og hans død og opstandelse, får vi tilgivelse for vores synd og hører hjemme i himlen.

Døden og evigheden er virkelige størrelser, men Jesus har sejret over det onde. Vi behøver ikke at frygte, slutter Julie Barrier.