Tænksom teolog fylder 50 år

Jens Lomborg

Præsten i Skjern Bykirke og formand for Evangelisk Luthersk Netværk, Jens Lomborg, kunne fredag fejre sin 50 års fødselsdag.

”Jens Lomborg lever i Bibelen og er helt til stede i nutiden,” lyder skudsmålet fra en kender af fredagens fødselar.

Udsagnet dækker over, at Jens Lomborg i udpræget grad kombinerer tro og tanke. Han bruger hele Bibelens budskab om skabelse, fald og frelse til at tolke sin samtid og tiltale den både kærligt og med kras kritik.

Kritikken kommer blandt andet til udtryk, når Jens Lomborg som formand for ELN tager fat i præsternes manglende tillid til Bibelen eller queer-ideologiens erobring af debatten om køn og identitet. I medierne slår han til lyd for, at vi tager fejl, hvis ikke vi fastholder, at køn og identitet også handler om den krop, vi er skabt med.

Den kærlige tiltale er klangbund både i kritikken og i prædikenerne. Her runger budskabet om Kristus som korsfæstet og opstået fra de døde, og som den, der kalder menigheden til at være Kristi krop i verden.

Årets teolog 2019

Jens Lomborg blev i 2019 udnævnt til Årets Teolog af Menighedsfakultetet i Aarhus. Begrundelsen lød blandt andet:

” Når vi har valgt Jens Lomborg som årets teolog 2019, er det dels fordi han har modet til at stå ved det, han finder sandt ifølge bibelsk vejledning, dels fordi han evner at gøre det på en måde, der ikke lukker dialogen med mennesker, der har en anden opfattelse.

Det er en kunst at stå fast på kontroversielle synspunkter, samtidig med at man ønsker at vise både respekt og omsorg for anderledestænkende og mennesker med en anderledes identitet på disse områder.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lærer og Dylan-fortolker

Foruden sin teologiske embedseksamen fra Aarhus Universitet og Menigshedsfakultet har Jens Lomborg en vægtig ballast af erfaring som teolog blandt mennesker med meget forskellig baggrund.

Efter endt uddannelse underviste han unge på KFS’s ledertræningscenter, og han var udsendt af Promissio som underviser på et præsteseminarium i Botswana.

Han har tillige i en årrække været næstformand i Ordet & Israel, en bevægelse der har betydet meget for hans tillid til Bibelen, kærlighed til det jødiske folk og forventningen til Jesu genkomst.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De seneste 13 år har han været præst i frimenigheden Skjern Bykirke.
Jens Lomborg har i årenes løb oversat en række sange og salmer. I sin fritid fortolker han nobelprismodtageren Bob Dylans gospelrock som frontfigur i bandet Dylans Gospel Revisited.

Jens Lomborg har i halvdelen af sit liv været gift med Heidi, og parret har sammen skabt et åbent, gæstfrit hjem med stor menneskelig generøsitet.

Parret har fire døtre – og en dværg-schnauzer. Især sidstnævnte nyder godt af fødselarens behov for at klare tankerne under raske gåture rundt i Skjern og omegn.