Blå Kors åbner nødherberg for hjemløse i København

Første fællesspisning i Folkets Hus d. 27.01.2019.
Fotograferet for Grace KBH.

Onsdag den 4. december åbnede Blå Kors et nødherberg med overnatning og varm mad for hjemløse i København. Herberget har åbent til og med marts 2020. Men der er brug for mange frivillige, hvis herberget skal kunne åbne dørene hver aften.

Fra den 4. december og fire måneder frem har hjemløse mulighed for at få et gratis måltid mad, en varm kop kaffe eller the og en sikker seng at sove i på Blå Kors’ værested Grace. Herberget har midlertidig adresse i Kingos Kirke, Bragesgade 35 på Nørrebro. Det er syvende år i træk, at Grace har et nødherberg i vintermånederne. I år er der 40 sovepladser hver nat.

Grace åbner hver aften dørene kl. 20.00, hvor der serveres aftensmad. Næste morgen bliver der serveret morgenmad kl. 7, og kl. 8 lukkes der ned, så der kan blive klargjort til endnu en aften
”Der er ofte op imod 100 hjemløse til spisning, hvoraf de 40 så også er så heldige at få en varm og tør overnatning,” fortæller Sofie Weinreich Engel, der er leder af Grace. Ifølge Sofie Weinreich Engel har tilbuddet stor betydning for de hjemløse.

”Mange af vores hjemløse har store sundhedsproblemer henover vinteren på grund af kulde og regn, hvilket også går ud over deres mentale overskud. Det har derfor enormt stor betydning, at de får et godt måltid mad og kan sove tørt, trygt og varmt om natten.

Det gør også en langsigtet forskel, fordi de vil have flere kræfter til at komme ud af hjemløsheden,” siger Sofie Weinreich Engel.

Brug for flere frivillige

Nødherberget har åbent alle ugens dage – også i julen. Men for at det kan lade sig gøre, er der brug for 35 frivillige om ugen.

Derfor er den helt store opgave lige nu at skaffe flere frivillige. Som frivillig kan man vælge enten aftenvagterne, som ligger fra 19.30 til 22.30, hvor man serverer aftensmad og hygger med de hjemløse, eller nattevagterne fra kl. 22.30, hvor to personer sidder brandvagt, smører sandwich og hygger sig til lyden af 40 sovende hjemløse.

Sofie Weinreich Engel håber, at det lykkes at finde nok frivillige, så nødherberget kan holde åbent hver nat i de næste fire måneder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hun appelerer derfor til københavnerne om at give en hjælpende hånd: ”Hvis man tager en nattevagt, er man personligt med til at sikre, at 40 hjemløse rent faktisk får en varm seng at sove i.”

Man kan melde sig som frivillig via Graces hjemmeside.