75 år efter befrielsen af Auschwitz

Udryddelseslejren Auschwitz lå i det tysk-besatte Polen ca. 60 km vest for Krakov. Et stort antal mindre lejre i området var arbejdslejre, hvor fangerne sled sig ihjel med hårdt arbejde. De fleste af Auschwitz’ 1,1 millioner dødsofre mistede dog livet i gaskamrene.(Wikipedia)

Kz-lejren Auschwitz står som symbol for nazisternes jødeudryddelse under Anden Verdenskrig. I år markeres 75-året for de russiske troppers befrielse af lejren den 27. januar 1945.

Blandt de allierede var der heldigvis mange, som havde forståelse for vigtigheden af at dokumentere forbrydelserne med blandt andet film, fotos og interviews.

I sommeren 1945 lavede Hitchcock en dokumentarfilm om befrielsen af nazisternes kz-lejre.

Filmen ”Night Will Fall”, som dokumenterer folkedrabet på omkring 6 millioner jøder, blev dog i mange år gemt væk af politiske årsager.

Uhyrlighederne i de nazistiske lejre beskrives her af en af de britiske filmfotografer, der var øjenvidne ved befrielsen:

”Der var tusinder af døde kroppe, massegrave på størrelse med tennisbaner, i dem lig af babyer, børn, kvinder, mænd, gamle i et omfang, vi slet ikke kunne overskue. Vi vidste ikke, hvor mange der var.”

Den tidligere kz-lejr Auschwitz fungerer nu som museum.