Guide til det kristne Palæstina

Sådan lidt på det verdslige plan kan det godt have sin rigtighed, at Paris er Byernes By, men i det religiøse eller kirkelige regi er det så afgjort Jerusalem, der løber med prisen.

Fredens By betyder navnet, og det skal ses på baggrund af en bevæget historie med henved 25 erobringer over en 3000-årig periode. Det er en by, der deler vandene religiøst/politisk/historisk, og det er en by, som pilgrimme, turister, soldater, flygtninge og handelsfolk har haft et helt særligt kærlighedsforhold til.

Og stadig har. Denne bog tager kærligt hånd om de kristne palæstinensere, der i disse år føler sig pressede i forhold til at få fortalt historien om deres historiefyldte, nogle århundredgamle menigheder, familier, kirker og klostre. Det er den kirkehistorie, der ikke bare vil være historie, men også insisterer på at være nutid og fremtid. Bogen er god at have læst og orienteret sig i, næste gang turen går til Jerusalem. Og den er dialog-skabende. En god ting at kunne sige i disse tider.

Men inden vi kommer så vidt, er der klar, men kort besked om landet Israel (dets historie og spørgsmålet om, hvem det egentlig tilhører), og gennemgangen er sober og neutral. Andre emner, der er af stor betydning i de kristne palæstinenseres dagligdag og livsvilkår: fx adgangen til vand, muren og bosættelser behandles ligeledes.

Størst interesse knytter sig dog til afsnittene om Jerusalems og landets kristne kirkesamfund – de giver et indblik i kirkens livskraft, også i vor egen tid. Generelt gælder, at mange af dem godt kunne have en større bevågenhed behov, men der er fx også den lutherske kirke i Ramallah, der direkte har frasagt sig økonomisk hjælp fra udlandet. Således vælger enhver sin vej.

Endelig indeholder bogen et uddrag af det vigtige Kairos-dokument fra 2009; her gik 13 palæstinensiske kirkeledere sammen om at forholde sig til og arbejde for større retfærdighed, fred og forsoning i Det Hellige Land.

En god udgivelse, der både kan anbefales gamle som nye Palæstina-rejsende, men også må kunne finde vej til kirke- og kultur-interesserede i øvrigt. Bogen er flot og velvalgt illustreret; trykt på læsevenligt papir og med luft ”mellem linierne”. Litteraturliste og yderligere henvisninger til diverse relevante organisationer i området afrunder det hele på bedste vis.

”Kristne i Palæstina – en guide.” Ved Uffe Gjering, Knud Jeppesen, Peter Lodberg, Sarah Høgh Lodberg, Knud Ove Mandrup, Lars Mandrup og Leif Vestergaard.
172 sider. Rigt ill. 199 kr.
Forlaget Eksistensen


Artiklen fortsætter efter annoncen: