Kvindernes Internationale Bededag

”Rejs dig! Tag din båre og gå!” er temaet for bededagen den 6. marts. Motivet på hæftet er malet af Nonny Mathe fra Zimbabwe.

Fredag den 6. marts markeres Kvindernes Internationale Bededag i Danmark, ligesom det sker i langt de fleste af verdens lande.

I Danmark er Bededagen med sikkerhed blevet fejret siden 1928. I 1969 blev Danmarks Økumeniske Bededagskomite dannet, og de sørger nu for oversættelse og videregivelse af materialet til den årlige bededag. Hvert år er et nyt land i fokus. Bønnekæden jorden rundt er det vigtigste, men det er også meget vigtigt at lære om andre lande fra landets egne folk, oplyser bededagskomiteen.

Temaet i år er: ”Rejs dig! Tag din båre og gå!”. Gudstjenestens bønner og tekster, der bruges over hele verden, er udarbejdet af kvinder fra alle kirkesamfund i Zimbabwe ud fra Johs 5, 2-9. Ved gudstjenesten samles der også ind til et par projekter, der især tilgodeser kvinder og børn.
Zimbabwe er et fattigt land, som i årtier har lidt under kolonisering, frihedskampe – og Robert Mugabe, som ledte landet, indtil folket gjorde oprør og afsatte ham i 2017.

Forskellige kvindestemmer fra Zimbabwe fortæller i gudstjenesten om deres land og om de udfordringer, de har i hverdagen. Befolkningen i Zimbabwe er på 16 mill., hvoraf de 50 % er unge mennesker. Landet er omkring dobbelt så stort som England. Zimbabwes hovedsprog er shona og ndbele. Kun 2 % af befolkningen har engelsk som første sprog.

På hjemmesiden www.kvindebededag.dk vil man en lille månedstid inden Bededagen kunne finde de ca. 60 steder, hvor den afholdes i Danmark.