Min søn gemmer flasker under sengen

Uanset om din søn allerede har et problem eller ej, kan du være med til at skabe en sund ”kultur”, hvor alt kan siges højt.

Kære Poul Henning

Jeg læser din brevkasse med stor interesse. Måske kan du hjælpe mig. Det drejer sig om min søn på 35 år. Han bor alene og har været uden arbejde det sidste halve år. Jeg besøger ham ofte og hjælper ham med madlavning, rengøring og vask. Så hjælper han mig i min have. Siden han blev arbejdsløs, er han blevet mere og mere indesluttet. Da jeg støvsugede for ham, fandt jeg en pose gemt med tomme spiritusflasker under hans seng.

Jeg har ikke oplevet ham beruset, og synes heller ikke, at han lugter af alkohol, men fundet af posen gør mig urolig. Jeg har ikke sagt noget til ham, for jeg burde jo ikke have kigget i den pose. Hvad ville du gøre i sådan en situation?

Den bekymrede mor

Kære bekymrede mor

Jeg kan naturligvis forstå din bekymring. At posen var gemt under sengen, fortæller om din søns indre kamp.

Jeg tænker, at han til dig, eller en anden, har behov for at fortælle, hvor det er, at skoen trykker. Fortæl gerne din søn om posen du fandt. Fortæl ham om dine tanker og din frygt. Hvis man bliver på egen banehalvdel, kan også svær kommunikation praktiseres. Du ved jo, at Jesus ikke kom dømmende, men med nåde og sandhed. Han mestrer denne kommunikationens balancekunst, vi kan bede ham om hjælp til dette.

Din søn har formentlig tænkt på, at du i din støvsugning er stødt ind i denne pose. Selv om du ikke skriver det direkte til mig, er det tydeligt, at du frygter, at din søn har et misbrug. Du skriver dog også, at du aldrig har oplevet din søn beruset, endsige lugte af alkohol.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Arbejdsløshed har gjort mange modløse og fortvivlede. Jeg synes, at din søn er heldig. Han har en kærlig og hjælpsom mor, der er opmærksom på ham. Problemer accelererer oftest, fordi omstændigheder ikke bliver drøftet, følt og forandret. Så du kan, uanset om din søn allerede har et problem eller ej, være med til at skabe en sund ”kultur”, hvor alt kan siges højt. Når alkohol misbruges, er det som bekendt, fordi det dulmer og lægger låg på en masse følelser og fornemmelser, den enkelte ikke vil mærke.

Som jeg før har skrevet, er alkohol et organisk opløsningsmiddel, der opløser hjerner, indre organer, familier, økonomier, ægteskaber og samfund. Det er derfor vigtigt, at vi som medmennesker er med til at løse disse udfordringer. I er begge kristne. Bed sammen til Gud.

Gud vil bringe en løsning. Ingen kristne skal leve uværdigt i skyld, skam og nederlag. Alle kan falde. Alle kan komme i krise. Alle har brug for en hjælpende hånd. Kriser varer ikke ved. Vi skal ikke slå teltet op i ”dødskyggens dal”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bibelen opfordrer os til at være fyldt og ført af Ånden og ikke af alkohol. ”Drik jer ikke berusede i vin, det fører til udskejelser, men lad jer fylde af Ånden, tal til hinanden med salmer, hymner og åndelige sange, syng og spil af hjertet for Herren, og sig altid Gud Fader tak for alt i vore Herre Jesu Kristi navn.”(Ef.5:18-20)

”De, som hører Kristus Jesus til, har korsfæstet kødet sammen med lidenskaberne og begæringerne. Lever vi i Ånden, skal vi også vandre i Ånden.”(Gal.5.24-25)

Du kan helt sikkert hente yderligere hjælp fra din præst og kirke. Der findes også ganske mange alkoholbehandlingstilbud. Vær fri og modig – frimodig også i denne udfordring.

Kærlig hilsen
Poul Henning


Artiklen fortsætter efter annoncen: