Nyt trosstof på P1 skuffer’

Trods løfter om det modsatte, er der ikke meget kristendom i de nye programmer, ’Tidsånd’ og ’Tal til mig’, mener KLF, Kirke og Medier.

Søndag formiddag på P1 skulle have været en oase for trosstoffet, men det tegner til at blive et fatamorgana, mener foreningen KLF, Kirke og Medier.

Både DRs mediedirektør Henriette Marienlund og P1s kanalchef Thomas Buch-Andersen har bygget forventningerne op til den nye søndag formiddag på P1, men den var en skuffelse, vurderer Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.

Debatten om trosstoffet i DR har raset de seneste to måneder både i KLFs magasin, på klf.dk, i Kristeligt Dagblad og på de sociale medier, fordi DR lukker ’De højere magter’, beskærer gudstjenesten med 7 minutter, ombygger ’Tidsånd’ og introducerer det nye tros-program ’Tal til mig’ med Iben Maria Zeuthen.

– De første to programmer handlede ikke meget om tro – og slet ikke om kristendom, mener generalsekretær i KLF, Kirke og Medier, Mikael Arendt Laursen.

P1 ville ”skrue op” for trosstoffet

Thomas Buch-Andersen udtalte til KLFs magasin:

”Vi skruer faktisk op for trosstoffet i 2020. Vi laver en søndag formiddag på P1, som i høj grad bliver i troens og i eksistensens tegn. Det bliver en flade, der varer tre timer hver søndag med fokus på tro, værdier og eksistens.

Det bliver samlet set flere minutter, end vi hidtil har haft til trosstoffet. Også selv om de tidligere formater, Tidsånd og De højere magter, ophører og værterne flyttes over på andre programmer.”

Mediedirektør Henriette Marienlund kommenterede på klf.dk:

”Når vi ændrer på noget, er det ikke fordi, vi skruer ned for tingene. Vi håber, at det bliver bedre. Det er det, der er ambitionen. Hvis det ikke bliver bedre, kommer vi til at kigge på det og lave det om. Jeg er overbevist om, at det bliver rigtig fint.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men forventningerne er ifølge KLF ikke blevet indfriet:

– Vi må desværre konstatere, at vores forventninger ikke er blevet indfriet. DR har desværre ikke i realiteten leveret nogle nye trosprogrammer som erstatning for dem, der er forsvundet, og det er skuffende, mener Mikael Arendt Laursen.

Iben Marie Zeuthen taler med folk om deres livskriser i ’Tal til mig’. Det første program var et ”miskmask af østlig mystik og Paulus’ brev til Korinterne”, vurderer KLFs generalsekretær.

Et fatamorgana – troen forsvandt

Den nye søndag formiddag skulle være en oase for trosstoffet med en times ’Tidsånd’, der ifølge planen skal fokusere på ”ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dernæst følger radiogudstjenesten i en lettere forkortet udgave. Og endelig ’Tal til mig’, hvor ugens gæst fortæller om en afgørende overgang i sit liv.

Det har været to fine programmer, mener Mikael Arendt Laursen, men de handlede ikke særlig meget om tro – og slet ikke om kristendom:

– Formålet med det nye ’Tidsånd’ lyder spændende og relevant. Men det blev desværre for meget en politisk og filosofisk diskussion, og der blev ikke gjort meget for at dreje samtalen over på de religiøse og åndelige aspekter.

Den samme nølen gjorde sig gældende med ’Tal til mig’. En lang samtale om en livskrise kom først i de allersidste minutter til at berøre religiøse indsigter – og desværre var den del et underligt miskmask af østlig mystik og Paulus’ brev til Korinterne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Selvom der kun har været sendt én udgave af hvert program, tøver Mikael Arendt Laursen ikke med at udfordre DR:

– Søndag formiddag på P1 tegner ikke til at blive en oase for trosstoffet, men et fatamorgana. Det forekommer mig meget underligt, hvis man vælger at begynde med en blød mellemvare. Hvorfor ikke begynde stærkere? spørger Mikael Arendt Laursen.

Udvandet i indhold

I Thomas Buch-Andersens tid som kanalchef for P1 er der efter KLFs opfattelse sket en udvanding af trosstoffet i radioen.

– Som kanalchef har Thomas Buch Andersen det endelige ansvar for, hvad der bliver sendt. Og jeg vil vove den påstand, at trosstoffet på P1 var tydeligere før ham end nu. Fra 2016 til nu har trosstoffet fået flere sendeminutter, men set på indhold er trosstoffet blevet udvandet – kvaliteten er forsvundet.

– Vi tror på Thomas Buch-Andersen, når han siger, at han gerne vil udvikle trosstoffet. Men han har endnu til gode at vise, at han vil udvikle det til det bedre; det vil sige mindre udenomssnak og mere substans, fastslår Mikael A. Laursen.

Trosprogrammer på P1 siden 2016

1/2 2016: Thomas Buch-Andersen blev udpeget som kanalchef for P1. Dengang sendte P1 to journalistiske programmer om tro og religion: ’Religionsrapport’ og ’Mennesker og tro’.

1/1 2017: ’Religionsrapport’ lukker og erstattes af ’Tidsånd’.
1/1 2018: ’Mennesker og tro’ erstattes af ’De højere magter’.
1/1 2020: ’De højere magter’ lukker og erstattes af ’Tal til mig’.

Tendensen er ifølge Mikael A. Laursen, at kristendommen i de nye programmer står svagere end i de programmer, de erstattede.