Politikere fra 25 lande støtter Israel

Israel Allies Foundation samlede politisk aktive Israel-venner i Jerusalem. Også Jeremy Corbyns nederlag under Brexit-afstemningen vækker håb blandt jøder i Storbritannien og i Israel.

Direktør Rosh Reinstein i Israel Allies Foundation, Gideon Sa’ar (Likud) og formand David Weldon i Israel Allies Foundation under overrækkelsen af en resolution fra konferencen.
Fotos: Vidar Norberg

To år efter at det finske rigsdagsmedlem Peter Östman stillede spørgsmål om had og antisemitisme i palæstinensiske skolebøger, venter han fortsat på svar fra EU.

Han fortalte om sin kamp mod de hadefulde skolebøger, da parlamentarikere og ministre fra 25 lande mødtes til konference med Israel Allies Foundation i Jerusalem.

Parlamentsmedlem Peter Östman fra Kristendemokraterne i Finland venter stadig på svar fra EU. Det er nu to år siden, han stillede spørgsmål om antisemitisme i palæstinensiske skolebøger.

– Dette er en sag, som jeg har kæmpet for i to år. Jeg stillede først spørgsmålet til den forrige finske regering. De sagde, at Finland ikke betaler for skolebøgerne, siger Peter Östman, der er viceleder i Kristendemokraterne til Udfordringen.

Östman forklarer, at Finland betaler flere millioner for at udvikle uddannelsessektoren for den palæstinensiske administration. I en skriftlig henvendelse spurgte han derfor, hvordan Finland kan godkende, at der trykkes bøger med jødehad og opfordring til vold mod Israel.

– Dette medførte et stærkt pres, så Finland lovede sammen med EU at gennemføre en uvildig undersøgelse af skolematerialet. De ville også granske Israel. Jeg sagde, at så vidt jeg ved, giver vi ikke støtte til israelske skolebøger, men vi bruger skattepenge på PA. Jeg har endnu ikke fået noget svar og venter fortsat på den udredning, som EU har lovet at udføre. Sagen ligger vel et sted i bureaukratiet, forklarer Östman.

Hadefuld fred

Udfordringen bad under pressekonferencen Gideon Sa’ar fra Likud-partiet om en kommentar til, at flere lande støtter palæstinensiske skolebøger, som fremmer had og antisemitisme.

– Det er en hadkultur. Den begynder i skolerne og skolebøgerne. Det er en uddannelse til at hade Israel, hade jøder og dræbe jøder. Hvis vi ikke ta’r et opgør med dette, er der ingen mening med politiske formularer og papirer. Uddannelse til fred er fundamentet for fred. Vi må gøre noget, hvis vi virkelig ønsker fred her i Mellemøsten, sagde Sa’ar.

Itamar Marcus fra Palestinian Media Watch følger nøje med i, hvad der skrives og rapporteres i palæstinensiske medier. I sit foredrag pegede han på, at der i børne-tv bliver sagt, at jøderne samarbejder med Satan.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jøderne bliver holdt ansvarlige for alt det, som går galt i verden. Det går fra far til søn, og det kan ikke rettes op. Det hedder også, at engang skal jøderne fjernes fra jorden, og at Allah siger: «Dræb jøderne». Børn står også frem og hylder martyriet mod jøder. Dette er PA-politik, forklarede Marcus. Han viste filmklip med engelske undertekster under sit foredrag på Astoria hotel i Jerusalem.

Det britiske arbejderparti med Jeremy Corbyn i spidsen var den store taber under Brexit-afstemningen den 12. december. Det glæder både premierminister Boris Johnson (billedet) og jøderne, som ofte har oplevet antisemitisme fra Labour-lederens side. Tidligere havde jøderne i Storbritannien tradition for at stemme på Labour. Men denne gang opfordrede både jøder og ikke-jøder vælgerne til at undlade at stemme på Labour og Jeremy Corbyn på grund af antisemitismen.

Kristne ledere

Direktør Rosh Reinstein i Israel Allies Foundation og leder for Knessets Christian Allies Caucus fortalte Udfordringen, at der nu er evangeliske kristne politikere, som har dannet eller er med i regeringer verden over. Det gælder fx i USA, den tidligere statsminister i Canada, statsministeren i Australien og andre lande.

– Dette er politikere, som handler efter deres kristne tro. De støtter Israel og lader sig ikke styre af andet end Bibelen, siger Rosh Reinstein. Han tilføjer, at Donald J. Trump de seneste to og et halvt år har gjort mere for staten Israel end nogen anden i meget lang tid.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Aryeh Lightstone er stabschef hos USAs ambassadør David Friedman i Israel. Lightstone fortalte om Friedmans kamp for at flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

– Vi ser frem til, at I alle får en ambassadør her i Jerusalem. Det er godt for dit land at stå sammen med Israel. USA står ved sin allierede nummer 1.

Lightstone sagde, at det ikke skortede på advarsler mod at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Nogle troede, at himlen ville falde ned. Men næste dag kom – og ingenting skete.
– Alle advarslerne var bare propaganda.

Aryeh Lightstone påpegede, at det tog 70 år fra USA anerkendte staten Israel, indtil USA anerkendte Jerusalem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Under Israel Allies Foundations tre dage lange konference kom også statsminister Benjamin Netanyahu forbi for at tale om fælles værdier. De udenlandske politikere har også besøgt Samaria for at få et indtryk af livet på Barkan Industripark. Videre har de mødt familien til terrorofre samt en holocaust-overlevende, her kort tid før 75-årsmarkeringen af holocaust den 23. januar.

Formand David Weldon i Israel Allies Foundation oplæste en resolution fra konferencen, som bekræfter den moderne jødiske stats bibelske rettigheder til Israels land. Videre slog de fast, at det jødiske folk har 3000 års ubrudt forhold til Jerusalem.
De gik også imod BDS-bevægelsen (Boykot, De-investering og Sanktioner) samt mærkning af israelske varer.

Jødernes rettigheder

Peter Östman siger om EU-domstolens vedtagelse om mærkning af israelske produkter fra Judæa og Samaria:

– Det er ufatteligt, at EU behandler ét land, kun Israel, efter en anden standard end andre lande. EU har aldrig foreslået produktmærking fra okkuperede områder. For eksempel okkuperede Rusland Karelien under Anden Verdenskrig, men ingen taler om, at man bør mærke de produkter, som de eksporterer fra Karelien.

Så du er enig med Gideon Sa’ar, som sagde, at jøderne har ret til Judæa og Samaria?
– Absolut!

Bibelen & politik

Lægger du som medlem af Kristendemokraterne noget bibelsk i dit ståsted?

– Ikke i politikken. Der findes så stærke argumenter for at forsvare Israels og jødernes rettigheder, både juridisk og demokratisk, at man ikke nødvendigvis må bruge Bibelen.

– Når jeg taler om min personlige tro, siger jeg, at der står klart skrevet om Israels fremtid i Bibelen. Der findes profetier, som er gået i opfyldelse, og nogle, som kommer til at blive opfyldt. Det er en årsag til, at jeg har et så stærkt engagement for Israel, men det er ikke det stærkeste værktøj, som jeg anvender i politikken.
– I politik kan man ikke omvende en modstander ved hjælp af tro. Der må man overbevise med mere jordnære argumenter. Da er det jura, som gælder, mener Östman.

Du taler om tro. I 1990’erne havde det israelske flyselskab EL AL direkte fly mellem Helsingfors og Israel for at fragte russiske jøder til Israel. Tror du, dette var en opfyldelse af profetier om, at jøderne skal vende hjem?

– Det er klart. Det er forudsagt, at jøderne skal vende tilbage fra jordens fire hjørner. Dette var et skridt på vejen, hvor profetier gik i opfyldelse, siger Östman.

Ser du staten Israel som opfyldelse af profetierne? Er dette figentræet, som står omtalt i Lukas?

– Jeg har ikke tilstrækkelig teologisk baggrund til at udtale mig om det. Jeg vil nødig tolke profetierne. Den side har jeg overladt til de kristne forsamlinger.

Israel-venner

I gamle dage var der rigtig mange Israelsvenner i Finland. Mange finner havde været i kibbutzer i 1960erne og 1970erne. Er der stadig et sådant engagement?

– Jeg tror, at Finland per kapita har de fleste Israel-venneforeninger. Men dette er en sag med to sider.
– I politikken er de magthavende regeringspartier ofte gået en anden vej. De siger, at man bør være neutral og opfordrer de stridende parter til fredsforhandlinger, men i praksis ser man, at beslutninger på EU-niveau ikke er til fordel for Israel. Tværtimod.

– Mange afgørelser skyldes måske, at magten er uddelegeret til tjenestemænd. De er indsat af andre partier de seneste ti år og har et andet forhold til Israel. Når jeg hører kollegaer fra USA og England, så taler de om venstrepartiernes negative holdninger til Israel.

– Jeg tror, at vi også må være vågne for, at centrum- og højrepartier i Europa desværre har samme opfattelse som venstrepartierne. Til trods for, at Europa er centrum/højre-styret og EPP-gruppen er den stærkeste i EU-parlamentet, så virker det som om, de er passive og ikke tager stilling. Det leder til EUs beslutninger. Her ligger der en udfordring. Man ser det også i FN, slutter Peter Östman.