Teologi skal tættere på praksis

Henrik Holmgaard er leder af Studiecenter for Menighedsbaseret Teologi.

– Teologi opstår ikke først og fremmest på universitetet, men udspringer af menighedens tro og praksis.

Det understreger leder af Studiecenter for Menighedsbaseret Teologi, Henrik Holmgaard, i forbindelse med SCMT’s konference på Menighedsfakultetet i Aarhus den 29.-30. januar.
Konferencens målgruppe er både teologistuderende og andre interesserede, og formålet er at præsentere dansk forskning i ”menighedsbaseret teologi”.

Forsømt område

– Den akademiske teologi har for nogle frikirker tidligere været et forsømt område. Heldigvis er gruppen af unge teologistuderende med frikirkebaggrund i vækst. Derfor er det vigtigt, at frikirkerne forener teologi med levende menighedspraksis, siger Henrik Holmgaard til Udfordringen.

Henrik Holmgaard har en baggrund som menighedsplanter og præst i Apostolsk Kirke og Baptistkirken. Han er nu i gang med et ph.d.-projekt, som undersøger danskernes tro og frikirkelig identitet.

StuCenteret bakkes op af en række danske frikirker som Apostolsk Kirke, Baptistkirken og Vineyard, men man forventer, at flere vil slutte sig til.

Da de danske frikirker ikke har et selvstændigt SU-berettiget studietilbud, har man tidligere samarbejdet om ”Fælles Frikirkelig Uddannelse” og lederuddannelsen ”Skandinavisk Akademi for Lederskab og Teologi”.

Mesterlære for præster

Det nye initiativ med et studiecenter handler om at forankre teologistuderende i praksis og ”mesterlære” i lokale menigheder.

Derudover ønsker man at skabe regionale læringsnetværk for studerende i Aalborg, Aarhus, København og Syddanmark med fokus på, at de studerende udvikler ‘kald’ og kompetencer samt bliver reflekterende praktikere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Endelig ønsker man at etablere et nationalt akademisk netværk for menighedsbaseret teologi og at genetablere et skandinavisk samarbejde omkring menighedsbaseret teologi.

Konferencen

På konferencen vil forskellige oplægsholdere præsentere frikirkelig forskning fra Skandinavien og Danmark. Deltagerne inviteres også til en drøftelse af begrebet ”menighedsbaseret teologi”.
Konferencens første dag, den 29. jan., er semesterstart for alle studerende i SCMT. Den 30. jan. er konferencen åben for alle.