’Alle har gavn af at lære to bibelvers om dagen!’

Den norske sangerinde Hilde Svela har netop udgivet et album, hvor teksterne er bibelvers. Hun bruger denne type sange til kirkelige arrangementer for både voksne og børn. Foto: Sigurd Svela.

– Mange er optaget af at leve sundt. For mig er det vigtigt med to bibelvers om dagen, som gerne må synges. Det er mad for hjertet, siger Hilde Svela, som netop har udgivet albummet ”Du er dyrebar”.

Teksterne i Hilde Svelas nye sange er bibelvers. Formålet er nemlig at gøre Bibelen ”ørevenlig” for både store og små – samt for demente, der har svært ved at huske og tale.

Demente husker sange

Den norske sangerinde har ikke kun sat melodi til kendte bibelvers, men også til Fadervor og velsignelsen. Og sangene er gode til alle aldre, mener hun.

– Bibelens brugervenlighed øges, når versene får melodier. Dette er enkle melodier, man kan synge og nynne for sig selv, mens man står under bruseren, forklarer hun.
Som 18-årig arbejdede Hilde Svelas på et ældrecenter med en dement mand uden talesprog.

Men han huskede stadig de sange, han tidligere havde sunget i mandskoret, og sammen begynte de at synge. Da de var færdige, var det igen umuligt at tale med ham.

– Men musikken glemmer vi ikke, og det var kun sangene, han huskede. Musikken lagres hele livet. Dette gjorde stærkt indtryk på mig, forklarer Hilde Svela.

Også for børnefamilier

Sangerinden mener, at forældre må være bevidste om, hvad de giver videre til deres børn. Hun peger på forskning, som siger, at 70 procent af dem, som bevarer troen gennem hele livet, har set og oplevet, at forældrene selv levede i troen.

– Det var udslagsgivende for mig som mor, at det var vanskeligt at deltage i gudstjenesterne i en periode – og da kunne børnene ikke komme i søndagsskole.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Før havde jeg tænkt, at de får troen med sig fra søndagsskolen, men da forstod jeg, at jeg selv bevidst måtte vælge at give min tro videre til dem. Da blev det vigtigt at tage kort med bibelvers og sange frem, som en rutine i hverdagen.

Derfor begyndte familien Svela med at trække et bibelvers eller en bibelverssang hver morgen, samtidig med, at de delte bønneemner.

– Det behøvede ikke være lange andagter. Jeg så værdien af at gøre det meget enkelt, siger Hilde Svela og tilføjer: ”Et eller to vers om dagen er ofte nok.”


Artiklen fortsætter efter annoncen: