Kina forsøger at nedtone faren

Fang Bin Foto: ChinaAid

Det har vakt stor vrede i Kina, at en nu afdød læge, som ved årets begyndelse advarede mod coronavirus, blev tvunget til at erklære det ”usandt”. Flere andre borgere er blevet tilbageholdt for at ”sprede rygter”.

Doktor Li Wenliang havde sammen med syv kollegaer advaret mod den nye type virus. Men den 3. januar blev han tvunget til at underskrive et brev, hvor han erklærede sine tidligere advarsler usande. Den 34-årige læges død har udløst en stærk vrede mod myndighederne og mange protester på de sociale medier, skriver DR.dk.

ChinaAid skriver om pres mod andre, der advarer mod corona-epidemien.
Den 1. februar lagde Fang Bin fra Wuhan en video om coronavirus på de sociale medier. Senere kom myndighederne til hans hjem og sagde, at han skulle i karantæne. Betjentene, som påstod, at de var sundhedspersonale, ransagede hans hjem uden kendelse og konfiskerede to computere.

Fang Bin havde filmet sig selv i Wuhan No. 5 Hospital. Han filmede også fra et nærliggende kapel, hvor læger og sygeplejersker bar de døde ud. I et værelset på hospitalet havde han filmet en døende patient, og han konkluderede, at mange mennesker døde på hospitalet.

”Sundhedspersonalet” afhørte Fang Bin på politistationen, hvor betjentene sagde, at han måske var smittet. Fang Bin fik forbud mod at sprede negative nyheder. Politiet opgav dog at fængsle ham af frygt for reaktionen på de sociale medier.

Fan Junyi fra Hunanprovinsen blev tilbageholdt af sikkerhedspoliti. De hævdede, at han havde spredt rygter om, at coronavirusset kom fra et laboratorium i Wuhan. Kinas officielle forklaring er, at virussen stammer fra et fiskemarked, som nu er lukket.

En person ved navn Gao Fei blev fængslet en uge fra den 29. januar, fordi han havde uddelt ansigtsmasker og delt information om virus online. Også andre er blevet tilbageholdt for at ”sprede rygter” om virus på de sociale medier. Samtidig er flere syge blevet nægtet behandling, fordi hospitalerne mangler forsyninger, skriver China Aid.