Ny roman om, hvad troen betød for dansker i krig

En dramatisk, men autentisk roman om en dansker i 1. verdenskrig.

Omslaget viser en soldat, der kunne være Jes. Han skriver hjem til sin elskede Trine, som skimtes midt i krigens helvede. Nederst ses Fæbrogaard, som Jes netop havde overtaget, inden han blev indkaldt.

100-året for genforeningen af Sønderjylland med resten af Danmark markeres i år med dronningebesøg og andre arrangementer. Og på søndag udkommer en ny roman, som fokuserer på, hvad troen betød for de sønderjyder, som blev tvunget til at deltage i den tyske hær.

Det er Udfordringens redaktør, Henri Nissen, der har skrevet romanen. Og det er en biografisk roman, som bygger 90 pct. på, hvad hovedpersonen Jes selv skrev i dagbøger, digte, breve, og hvad han selv fortalte.

– Jes var min bedstefar, og vi boede i samme hus, mens jeg var barn og ung. Hans historie er så dramatisk, at jeg allerede for 15 år siden arbejdede med et manuskript. Men da jeg havde travlt med andre opgaver og bøger, er det først nu i 100-året, jeg har fået det realiseret, fortæller Henri Nissen, der har skrevet 16 bøger.

– Jes gennemlevede flere år i skyttegrave i Frankrig, og han var også i Rusland. Soldaterne levede under forfærdelige forhold, og meget ofte var de i livsfare for at blive dræbt eller stukket ned. Kammeraterne faldt døde omkring ham. Jes blev også selv skudt i halsen, men overlevede mirakuløst, og senere endte han i engelsk krigsfangenskab.

Troen betød alt for ham

– Da jeg læste hans dagbog, opdagede jeg, at langt over halvedelen handlede om hans tro. Han havde nemlig kort før krigen oplevet en stærk omvendelse, som fik stor betydning. Troen fik ham igennem alt det svære. Han var netop blevet gift, og han havde to små piger derhjemme på gården, som han længtes efter at se igen, fortæller Jes’ barnebarn.

– Så det er både en historie om de danskere, der ufrivilligt måtte deltage i den store verdenskrig på tysk side, og så er det en historie om en ung mands personlige tro og hans kærlighed til Trine.

Jeg har ofte tænkt, at dét med Sønderjyllands historie kun var noget for de historisk interesserede. Men jeg har ladet to ”uhistoriske” personer læse manuskriptet, og de syntes, den var meget spændende. Så jeg håber, at flere end de historisk interesserede vil få glæde og udbytte af romanen, siger Henri.

Selv om han nu har skrevet 16 bøger, og flere er oversat til andre sprog, er det første gang, han udgiver en roman.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg skrev min første roman til skrivebordsskuffen, da jeg var 13 år. Og jeg skrev som yngre en del fiktion. Men så kom jeg i gang med journalistiske dokumentarbøger, børnebøger osv.

Blandt de bøger, Henri har skrevet, er: Noahs Ark, Mama Heidi, Åndens Magt, Jesus i Stjernerne og Hjerternes By.

Titel: Jes i Krig – Med tro, håb og kærlighed gennem 1. verdenskrig.
Forfatter: Henri Nissen
Antal sider: 170
Pris: 198 kr.
Forhandler: Udfordringens forlag på Hosianna.dk


Artiklen fortsætter efter annoncen: