Trumps fredsplan

Ifølge den 180 siders fredsplan, som blev præsenteret af USA’s præsident, skal de grønne områder udgøre en palæstinensisk stat.

Den 28. januar fremlagde USAs præsident det, han kaldte ”århundredets fredsplan” for Mellemøsten. Siden præsentationen af denne plan har Donald Trump været optaget af indenrigspolitik, blandt andet valgkampen og den nu afsluttede rigsretssag.

Selv om fredsplanen giver palæstinenserne omkring 70% af Judæa og Samaria, adgang til havnebyer, Jordan og Gaza samt en del af Jerusalem, har den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas blankt afvist den.

Blandt israelerne er meningerne delte, som det fremgår af en artikel skrevet af Anders Hjort Vindum på Ordet og Israels hjemmeside (Netanyahus dilemma: Skal han adlyde Kushner eller den israelske højrefløj?)

I artiklen kan man læse resulatet fra en undersøgelse af, hvad israelerne mener om planen:

40% mener, at aftalen er god for Israel
27 % mener, at den er god for begge parter
16% mener, at den er dårlig for Israel
14% mener, at den er dårlig for palæstinenserne
3% mener, at den er god for palæstinenserne
53 % af de adspurgte svarer, at Netanyahu ikke kan fortsætte som premierminister.

I en anden undersøgelse svarer 58 %, at han bør træde tilbage. Mange mener, at han ikke kan og bør være premierminister, mens der er en retssag kørende mod ham. Samme dag som planen blev offentliggjort, blev den formelle anklage mod Netanyahu i tre korruptionssager indgivet af rigsadvokaten, skriver Ordet og Israel.