Hvordan går man til gudstjeneste på nettet?

Rigtig mange kirker – både store og små – har været hurtige til at tilbyde ikke bare gudstjenester og bøn, men også lovsang, gospel og korøvelser over nettet. Om det er en reel omstilling, vil tiden vise, men når vi ikke kan mødes i vores kirkebygning, er det fantastisk, at teknikken kan hjælpe os med stadig at have forbindelse med det større fællesskab.

Det hele er nyt – ikke bare for de præster og lovsangsledere, der har kastet sig over udfordringen med at holde gudstjenester på en helt ny måde.

Det er også i høj grad nyt for alle, der er vant til at gå hen i en bygning og møde andre mennesker, men som nu tager til gudstjeneste gennem en skærm.

Denne artikel skal ikke handle om det tekniske ved, hvilket format en gudstjeneste bliver holdt på, eller hvilke knapper, man skal trykke på. I stedet skal det handle om, hvordan man gør det, der sker på skærmen, til en gudstjeneste.

Der er nemlig forskel på at se noget på en skærm og så deltage aktivt – og det er det sidste, der gør, at man bliver en gudstjenesteDELTAGER og ikke blot en gudstjenestemodtager.

Det er klart, at det også har at gøre med indholdet, som skal have en vis kvalitet og sammenhæng. Men måden vi selv engagerer os på, kan også være med til at gøre en forskel.

For det at gå i kirke og deltage i en gudstjeneste, i en smågruppe eller noget tredje, handler også i høj grad om at være sammen med andre mennesker. Det handler om selv at blive mødt, og det handler om at møde andre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er en integreret del af den kristne gudstjeneste, at vi er sammen: fællesskabet i både bønner, sang og over kaffen bagefter er alt sammen en væsentlig del af det at gå i kirke.

Så hvordan gør vi det, når vi ikke kan ses ansigt til ansigt; ikke kan give hånden eller hælde en kop kaffe op for den anden?

Her kommer nogle gode råd til, hvordan du kan være med til at gøre gudstjenesten online mere levende både for dig selv og andre:


Artiklen fortsætter efter annoncen:1. Tænd et lys eller stil klar på en måde omkring dig, så du viser dig selv, at du nu skal noget ”andet” på nettet end at arbejde, handle eller scrolle på sociale medier.

2. Hav en bibel i nærheden, så du kan læse med. En notesbog kan også være god til at fange tanker eller tegne i.

3. Hils og giv dig til kende, når du er med – tjek ind, send en emoji, skriv hej eller gør noget andet, som fortæller, at du er til stede og nærværende. Forhåbentlig er dem, der står for den online begivenhed (eller en i teamet) klar til at hilse på dig – men dine venner og bekendte – eller deltagere du ikke kender – får også en fornemmelse af ikke at sidde alene bag skærmen.

4. Kommenter eller reager på det, andre skriver – send en emoji, giv et like eller send ligefrem en direkte besked. Det er med til at bygge fællesskab, fordi du lader andre vide, at du er glad for at være sammen med dem og sætter pris på, at de er med.


Artiklen fortsætter efter annoncen:5. Syng med, svar på bønnen eller bed med på fadervor, selvom det kan føles en anelse fjollet. Hvis du bliver opmuntret til at skrive, reagere eller sende en emoji undervejs – så gør det. Ikke bare af hensyn til den, der leder, men for at du er med til at skabe et fællesskab omkring det, der foregår.

6. Gør som du ellers ville gøre, når musikken spiller, velsignelsen bliver lyst eller bønnerne bedt – hold hænderne frem, luk øjnene osv.

Og endelig – lige nu hvor så meget er nyt, vil de, der står for online-arrangementerne gerne have opmuntrende feedback og konstruktiv kritik. Præcis som ved andre gudstjenester og arrangementer er du på den måde med til at forme oplevelsen og udviklingen af det, I er fælles om.