Rejs i fodsporene af Frans af Assisi

Jørgen Johansen er forfatter og journalist, som tidligere bl.a. har udgivet en trilogi om de europæiske pilgrimsveje og i mange år har arbejdet for Danmarks Radio. Med sin store kulturhistoriske viden blev han af Kristeligt Dagblad opfordret til at skrive en bog om Frans af Assisi og de veje i Mellemitalien, hvor han vandrede og red som prædikant, missionær og stifter af Franciskanerordenen.

Frans af Assisi (1181-1226)forbindes først og fremmest med byen Assisi og omegn, hvor han blev født og voksede op og startede sin missionsvirksomhed. Det er her, San Francesco-basilikaen blev bygget kort efter Frans’ død i 1226, og hvor Giottos otteogtyve berømte freskoer skildrer vigtige begivenheder i Frans’ liv. Men bogen lader én se, hvor mange andre steder Frans har sat sine spor i form af fx kirker, kapeller og grotter.

Flere gange tog Frans til Rom. På øen Isola Maggiore levede han i ensom bøn i 42 dage, i Gubbio tæmmede han en vild ulv, og de mellemitalienske byer Viterbo, Oriveto, Bologna, Firenze, Siena, Arezzo, Cortona, Montefalco, Todi og Sansepolco er steder, hvor Frans har færdedes.

Vi får oplysninger om kirker, kapeller, grotter, freskoer, der har en tilknytning til og en historie at fortælle om Frans af Assisi. På La Verna bjerget, hvor Frans modtog stigmata kort før sin død, har man siden 1431 hver eneste dag gået i procession fra basilikaen til Stigmatakapellet.

Frans’ liv og budskab om at leve i Kristi efterfølgelse, i kærlighed til Gud og hans skaberværk, naturen, dyr og mennesker, marginaliserede samfundsgrupper (tiggere, spedalske, røvere), hans beslutning om at leve i fattigdom og absolut besiddelsesløshed, har været til inspiration for mennesker helt op til i dag.

Frans har et stærkt budskab ind i vor tids materialisme og miljødebat. Således blev Frans af Assisi i 1979 udnævnt til skytshelgen for miljø og økologi af pave Johannes Paul 2.

Lad det være sagt: Bogen er ikke en biografi eller en skønlitterær bog, som man lige læser fra ende til anden. Det er en brugsbog, en rejseguide, med en guldgrube af oplysninger om de byer og steder i Italien (primært Umbrien og Toscana), hvor Frans af Assisi har været på sine missionsrejser, eller hvor han har trukket sig tilbage for at være i stilhed og bøn.

Her ind i flettes kendte historier og begivenheder fra Frans’ liv, som knytter sig til de forskellige steder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bogen kan anbefales, uanset om man vandrer som pilgrim ad ruter i Frans’ spor, eller man rejser som turist og blot besøger enkelte steder.

Jørgen Johansen: På Frans af Assisis veje – En italiensk rejse. 243 sider. kr. 249,95.
Kristeligt Dagblads Forlag.