På sporet af den tabte ungdom?

Vi lever i en tid, der er karakteriseret ved en umådelig mængde tilbud på allehånde fronter. Dét kan man så vælge at se som en rigdom, men i virkeligheden er det måske en indikator for tidens fattigdom, materielt som åndeligt.

Men kirken da? Lidt hårdt sagt må der kæmpes fra dør til dør. Et simpelt: ”Følg mig!” gør det ikke nødvendigvis i dag; det er ikke længere grimassen, der skal passe, det er algoritmen.

2018 markerede 20-årsdagen for ansættelsen af den første ungdomspræst. Det var ved Brorsons Kirke på Nørrebro, og Per Ramsdal, der i forvejen var kendt i offentligheden, blev manden bag titlen. Jubilæet har også fået fysisk udtryk gennem denne udgivelse, der samler en lang række aktører i spørgsmålet. Nogle af bidragene er måske lige lidt vel akademiske, andre er betydeligt nemmere at gå til.

Men sådan må det være. To medarbejdere tilknyttet ungdomsarbejdet i Vejle drager en interessant sammenligning:

”Når man læser en antologi som denne, kan der i overgangen fra én artikel til den næste være behov for en vis tilvænning, før man er hjemme i teksten. Forstået på den måde, at når man læser en artikel, bliver man undervejs så fortrolig med forfatterens stilistiske valg i forhold til fortællemåde, sprogbrug og sætningskonstruktioner, at man derefter kan se igennem disse overordnede rammer og fordybe sig i indholdet.

Når man omsider er helt inde i stoffet og færdig med artiklen, skal man derefter igennem samme procedure, som forfatter og emne skiftes ud, kapitel efter kapitel” (s. 228).

Samme vilkår, som man som ungdomspræst kan befinde sig i ved ikke at have eget kirke- eller andet forsamlingsrum at arbejde i, skriver forfatterne. Men måske denne artikelsamling kan være et bud på et rum. Et idéopsamlings-katalog med højt til loftet.

I Ordsprogenes Bog tales der om betydningen af at have visioner og have tilknyttet mange rådgivere (11, 14; 29: 18). – Der er ikke mere at tilføje: Velkommen indenfor.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Berit Weigand Berg, Christian Noval og Thomas Nedergaard (red.): ”Aldrig har jeg følt mig mere velkommen. 20 års erfaringer fra arbejdet med unge og teologi”
278 sider. Illustreret. 298 kr. + porto. Kan bestilles på: info@cur.nu eller tlf. 38384860.
www.ungdomsanalyse.nu