Bibelhistorisk roman om Ezra

Pagtens Vogtere er en bibelhistorisk roman, som levendegør menneskeskæbner bag en af de bibelske beretninger. Vi går bag om begivenhederne i Esters bog, hvor jøderne i Babylon modtager det fatale dekret om et kommende folkedrab på dem som jøder.

Den skriftlærde Ezra kommer på sit livs opgave, da jøderne rystes af udsigten til deres udryddelse om mindre end et år. Folket søger håb, råd og vejledning i en tid, som er præget af frygt, bitterhed og manglede tillid til Guds omsorg. De kendte karakterer fra Esters Bog, Ester, Mordokaj, Haman og Kong Xerxes, møder vi kun flygtigt gennem det jødiske folks øjne, som lever langt væk fra begivenhederne på paladset.

Romanen åbner op for tanker og forestillinger om, hvordan det må have været at leve med visheden om en kommende udryddelsesdag, hvor naboer bliver potentielle drabsmænd med planer om at overtage dine besiddelser. For Ezra handler det om at dykke ned i skrifterne for at søge Guds vilje og hensigt.

Men snart skifter parametrene, og et nyt dekret giver jøderne lov til at forsvare sig selv. Nu skal et helt folk, primært bestående af håndværkere, jordbrugere og handelsfolk, oplæres til krig, og der skal skaffes våben inden ’d-dag’.

Men fortællingen slutter ikke her. Efter slaget, der jo som bekendt falder ud til jødernes fordel, beslutter en gruppe jøder ledt af Ezra at bryde op fra landflygtigheden og drage til Jerusalem for at genoprette det jødiske folk som et forenet folk.

Kongens gunst i det sidste dekret ses som værende det gunstige øjeblik til at få tilladelsen til at rejse, og de sidste års begivenheder har vist, hvor sårbare jøderne er i landflygtighed, blandet med andre folkeslag.

I alle sekvenser af historien følger vi personlige skæbner med deres tro- og tvivlsspørgsmål, i kærlighed, under tab og konsekvenser af beslutninger og handlinger. I hænderne på Lynn Austins åbenbare talent for at levendegøre historiske hændelser opsluges man som læser af de forskellige karakterer, (nogle bibelske, andre opdigtede), og undres endnu engang over, hvordan tvivl- og trosspørgsmål dengang og nu kan ligne hinanden, selv om de historisk og kulturelt er milevidt fra hinanden.

Lynn Austin: Pagtens Vogtere
Indbundet. 488 sider. 299,95 kr. Lohse


Artiklen fortsætter efter annoncen: