Dansk film om det moralske valg – nu som DVD

Filmen kan ikke vises i biograferne ved 75 års jubilæet for befrielsen på grund af coronaen.

Filmdramet ’De forbandede år’, som havde biografpræmiere d. 9. januar i år, foregår under 2. verdenskrig og viser et andet billede af Danmark under besættelsen, end det de fleste kender.

”’De forbandede år’ er et katalog over alle de ting, danskerne har grund til at skamme sig over,” skrev filmmagasinet Ekko.

Filmen handler om Karl Skov, der ejer en succesfuld elektronikfabrik og lever det søde overklasseliv med sin kone og deres fem børn.

Alt ændres, da nazisterne besætter Danmark i april 1940. Modstræbende er Karl nødsaget til at producere for det tyske marked for at beskytte sin familie og sine ansatte.

”Filmen er en reel beskrivelse af de umulige valg, som ganske anstændige mennesker pludselig befandt sig i, da krigen brød ud.

Valg, som er lette at dømme umoralske og forkastelige af eftertiden, men som midt i det kaotiske og dilemmafyldte liv syntes det mindste af to onder,” sagde den kendte danske skuespiller Jesper Christensen, der spiller hovedrollen.

Krigen splitter en familie

Filmen fokuserer på modstandsbevægelsen, mens samarbejdspolitiken og hel- og halvnazistiske danskere optræder som eksempler på dem, som lod sig forføre af ondskaben.

Familien Skov oplever alle afmagt i besættelsen og står overfor hver sine dilemmaer i krigens tid, der splitter familien mere og mere ad.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Med på rollelisten er bl.a. også Bodil Jørgensen, Gustav Dyekjær Giese og Pernille Højmark. Filmen er instrueret af den danske filminstruktør Anders Refn.

’De forbandede år’ er interessant både historisk, psykologisk og moralsk, fordi den afspejler, hvad mennesker drives af på godt og ondt.

Titel: De forbandede år
Spilletid: 152 minutter
Premiere: 9. januar ’20.
Kan nu købes på nettet som dvd hos CDON.com for 149 kr.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Vind en dansk film om besættelsen

Udfordringen trækker lod om 5 DVD’er med den danske spillefilm ”De forbandede år”. For at være med i lodtrækningen, skal du inden tirsdag kl. 12 den 5. maj sende en mail til mail@udfordringen.dk med det rigtige svar på spørgsmålet: Hvilken dag og hvilket år blev Danmark besat af nazi-Tyskland, og hvor længe varede besættelsen?