Erdogan benægter og fordrejer fakta

Ikonerne og korsene i Hagia Sophia vidner om, at bygningen oprindelig var en kristen katedral.

– Omdannelsen af Hagia Sophia er del af Erdogans revisionisme ligesom Tyrkiets fornægtelse af Det Armenske Folkemord, skriver den kristne tænketank BreakPoint.

John Stonestreet og Roberto Rivera fra BreakPoint.org skriver:

”Trods protester fra flere steder i verden har Tyrkiet valgt at omdanne Hagia Sophia til en moske. En tilhænger af premierminister Erdogan udtalte til Al Jazeera, at han har ventet 50 år på at helligdommen ”skulle få genskabt sin oprindelige identitet som moske”.

Men sandheden er, at Hagia Sophias oprindelige identitet var den som Konstantinopels kristne katedral, fastslår forfatterne. De beskriver Det Osmanniske Riges drab på 1,5 millioner kristne armeniere mellem 1915 og 1923 og tilføjer:

”Som Adolf Hitler sagde til sine militære ledere lige før invasionen af Polen: ”Hvem taler nu om dage om udslettelsen af armenierne?””

Faktisk er Tyrkiet og nabolandet Aserbajdsjan de eneste stater, som fortsat nægter, at folkemordet fandt sted. Og det er farligt for forskere og journalister at sige dem imod. Fx. blev journalisten Hrant Dink myrdet, mens han afventede rettens afgørelse i 2007. I årenes løb har Tyrkiet brugt både millioner af dollars – og senere trusler – for at hindre, at USA og andre lande officielt skulle erklære Tyrkiet skyldig i folkemord.

Ifølge International Christian Concern er der tale om et mønster: “… [Tyrkiet] vil ikke acceptere referencer til sin egen historie med folkemord, [i stedet]… fortsætter de en politik, som ikke bare krænker det andet lands nationale suverænitet men også forværrer situationen med hensyn til trosfrihed i samme område.”

Som eksempel nævner ICC Tyrkiets indblanding i Libyens borgerkrig. Her kom de kristne på sigtekornet, ligesom da man sidste år angreb kristne midt i det syriske kaos, skriver BreakPoint.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fornægtelse af historien eller omskrivning af den er åbenbart ret vigtigt for det islamistiske regime i Tyrkiet. Ellers ville de nemlig være nødt til at erkende, at armenierne var blevet kristne og bosat i det nuværendeTyrkiet allerede flere århundreder før islam kom til – og tusind år før osmannernes ankomst.

Så ville man også være nødt til at besvare spørgsmålet om, hvad der skete med armenierne. Men dette spørgsmål ønsker Tyrkiet at undgå for enhver pris, slutter artiklen i BreakPoint.org.