Hizbollahs våben eksploderede

Hizbollah truede Haifa, men det var Beirut, der eksploderede, skriver Vidar Norberg. Efter eksplosionen har Israel tilbudt humanitær hjælp til nabolandet. Men Libanons ledere har takket nej.

Det var sandsynligvis den iranskstøttede terrororganisation Hizbollah, som ejede de 2750 ton ammoniumnitrat, der eksploderede i skur 12 på havnen i Beirut.

Ammoniumnitrat er Hizbollahs hemmelige våben. I 2016 truede Hizbollah-leder Hassan Nasrallah med at skyde raketter mod Israels lager af ammoniumnitrat i Haifa.

– Det vil blive præcis som en atombombe, sagde Nasrallah ifølge The Jerusalem Post.

– Folk i Haifa er bange for et dødeligt angreb, hvis krigen bryder ud […] der er «ammonia»-containere i Haifa […]. De har 15.000 ton […], noget, som kan føre til, at titusinder dør. Eksperter siger, at dette er præcis som en atombombe. […] flere raketter sammen med «ammonia»-containere i Haifa vil få samme tryk som en atombombe, forklarede Nasrallah ifølge Al-Manar fjernsyn den 16. februar 2016. (Talen er oversat af MEMRI i Jerusalem).

Tirsdag eksploderede Nasrallahs eget lager af ammoniumnitrat på havnen i Beirut og skabte det, nogle kalder en atomlignende eksplosion.

Al Arabiya Channel knyttede eksplosionen til Hizbollah og hævdede, at den skete i Hizbollashs ammunitionslager.

Farlig skibslast

For syv år siden forlod et skib en havn i Ukraine med ammoniumnitrat. Libanesiske myndigheder opbragte skibet og beslaglagde lasten. Den blev lagret i skur 12 på havnen i Beirut, skrev medierne.

– Det er Hizbollah, som kontrollerer både havnen i Beirut og flyvepladsen, sagde Amir Tsarfati fra Behold Israel i en samtale med Jonathan Hessen i TV7 Israel News.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Israels FN-ambassadør Danny Danon sagde tidligere, at Hizbollah overtog havnen og bruger den som smuglerbase for våben og narkotika, sagde Hessen.

– Hizbollah bruger civile bydele til våbenlagre. De skyder fra civile områder og bruger dem som skjold, sagde Amos Yadlin ved Institut for nationale sikkerhedsstudier ved Universitetet i Tel Aviv, da han holdt et zoom-foredrag hos MediaCentral i Jerusalem.

Hemmelige lagre i Europa

Det er ikke bare i Libanon, at Hizballah har lagret ammoniumnitrat. I 2015 fandt den britiske efterretningsorganisation M15 og Metropolitan politi et hemmeligt lager med ammoniumnitrat i London.


Artiklen fortsætter efter annoncen:M15 arresterede en mand i 40-erne, som angiveligt planlagde terrorangreb, men man fandt ikke beviser for, at de skulle utføres i Storbritannien. Det var formentlig den israelske efterretningsorganisation Mossad, som tippede briterne om lageret, mente The Jerusalem Post, som citerede The Telegraph og Radio Kan.

Hizbollah havde også et sådant lager i Tyskland, som blev opdaget tidligere i år. Det var nok igen Mossad, der hjalp politiet med at finde sprængstoflageret. Tysk politi gennemførte et raid mod en moské, og afsløringen førte til, at Tyskland nedlagde forbud mod Hizbollah.

– Hizbollah benyttede ammoniumnitrat til at sprænge den israelske ambassade og et jødisk center i Argentina, sagde Amir Tsarfati.

Eksplosionen i Beirut

Ammoniumnitrat er kunstgødning, som benyttes i landbruget. Det er ustabilt og kan eksplodere ved fugtighed eller høj varme. Lige før ammoniumnitratlageret gik i luften, kunne man høre flere små eksplosioner, som folk troede var fyrværkeri.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Så blev ”kunstgødningen” antændt og eksploderede. En paddehatsky, som mindede om en atombombe, steg til vejrs, efterfulgt af rødbrun røg. Der kom et voldsomt lufttryk. Bygninger blev smadret og vinduer knust på lang afstand. Tag og lofter i moderne boligblokke faldt ned, og vandrør sprængtes. Sten blev revet løs fra gamle husmure, og sygehuse fik store skader.

– Eksplosionen i lageret skyldtes flere uheld og var ikke sabotage. Det startede med en brand i et benzinlager, som satte ild til et lager med fyrværkeri eller noget andet brændbart, som igen forårsagede en eksplosion og nogle minutter senere førte til, at ammoniumnitratet gik i luften, skrev Ron Ben-Yishai i Ynetnews.

Eksplosionen var som et jordskælv på 4,5 på Richterskalaen. Folk på Cypern kunne mærke «skælvet» 240 kilometer fra epicenteret i Beirut havn. Her stod kun et krater tilbage.

Mindst 154 mennesker blev dræbt. Over 5000 mennesker blev såret og omkring 300.000 blev hjemløse.

Hizbollah styrer

Befolkningen kræver nu, at de ansvarlige bliver stillet til ansvar. Libanons præsident Michel Aoun har sagt, at regeringen vil efterforske sagen. Han sagde, at de ansvarlige for eksplosionen vil få en hård straf.

– Præsident Michel Aoun er en vís person og en taktiker. Som officer i forsvaret havde han et moderat syn på Israel. Men da statsminister Rafik Hariri blev likvideret i 2005, skiftede han alliance til Hizbollah og Iran, sagde Hessen i TV7.

– Det er Hizbollah, som styrer landet. Præsident Aoun er kontrolleret af Hassan Nasrallah. Hizbollah har den største hær i Libanon, og vi ved, at de er stedfortrædere for Iran. Hassan Nasrallah ønsker iransk beskyttelse.

De venter på, at ”moder” Iran skal give dem flere penge. De ønsker at få os til at tro, at den eneste mulighed for hjælp er i Iran, sagde Eddy Cohen, som boede i Iran frem til 1990. I dag er han ekspert i arabiske anliggender ved Bar-Ilan universitet.

Jonathan Hessen sagde, at Hizbollah styrer ganske meget i Libanon. Han forklarede, at det har været vanskeligt at danne en regering. Den 21. januar 2020 fik Libanon en ny regering med Hassan Diab som statsminister.

– Den nye regering kontrolleres af Hizbollah. Hassan Diab er støttet af Hizbollah, sagde Jonathan Hessen.

Ehud Yaari fra tv-selskabet Channel 12 er ekspert i arabiske anliggender. Han antydede overfor Radio 103 FM ifølge Arutz 7, at der måske er nogle havnearbejdere, som kan blive stillet til ansvar for eksplosionen af 64.000 sække ammoniumnitrat.

– Vi ved, at Hizbollahs efterretningschef var den, som styrtede til havnen og lageret, som har været der i syv år. Den, som styrer havnen, er Hassan Nasrallahs svoger, der er gift med hans søster, sagde Ehud Yaari.

Tv-billederne viste ifølge Behold Israel brandmænd, som kom til havnen. De kæmpede for at få åbnet dørene til lageret, men blev selv dræbt i eksplosionen.

Efter katastrofen i Beirut lod Tel Avivs borgmester rådhuset illuminere i det libanesiske flags farver som en hilsen til nabolandet, ”fordi medmenneskeligheden vejer tungere end konflikten”.

Korrupt styre

– Der er ingen stat i Libanon. Den eksisterer kun på papiret. Dette er en forfærdelig tragedie. Hizbollah er parat til at udsætte Libanon for fare i en konfrontation med Israel. Der er ingen, som er i stand til at fjerne organisationen, sagde leder Amos Gilad fra Policy and Strategy Institute i et interview med Radio Kan.

– Der er flere stemmer i Libanon, som anklager Hizbollah for landets finansielle vanskeligheder, banksystemer som kollapser og sanktioner mod Libanon på grund af Hizbollah. Alle i Libanon ved, at Hizbollah er den stærkeste militære magt, som også har stor politisk indflydelse, sagde Amos Yadlin fra universitetet i Tel Aviv.

Han er tidligere generalmajor i Israels forsvar og har ledet IDFs militære efterretning. Han holdt et foredrag på zoom for MediaCentral i Jerusalem.

Også de saudiarabiske dagsaviser Okaz og Al-Riyad knyttede i deres ledere Hizbollah til eksplosionen i Libanon. De antydede endda, at Hizbollah var ansvarlig for dem, ifølge MEMRI som oversatte lederartiklene.

– Hizbollah har altid været en styrke, som stod for ødelæggelse og hærgen i Libanon, noget som tjener Irans agenda. De er ikke interesseret i stabilitet, mente aviserne.

Al-Riyadhs lederskribent antydede, at eksplosionen har direkte sammenhæng med, at sagen om likvideringen af Rafik Hariri skal op i domstolen i Haag.

– Alle venter, at tribunalet vil lægge skylden på Hizbollah for drabet på Rafik Hariri. Spørgsmålet er, om de vil nævne navne som for eksempel Hassan Nasrallah og anklage Syriens Bashar al-Assad, sagde Eddy Cohen ved Bar-Ilan Universitet til Jerusalem Press Club.

– Hizbollah leder efter en undskyldning for at holde gang i konflikten med Israel. Dette er i Irans interesse. De har sendt avancerede våben til Hizbollah, sagde Yadlin.

Den tidligere generalmajor og leder for det israelske forsvars efterretningstjeneste, Amos Yadlin, sagde, at Libanon nu har så store vanskeligheder, at han ikke tror, Hizbollah ønsker noget stort angreb mod Israel nu. Videre sagde Yadlin, at Israel ikke har nogen konflikt med Libanon og ikke har angrebet landet i 14 år.

Fri os fra Hizbollah

Torsdag var der protester i Beirut mod Hizbollah.

– Jeg lover jer, at hjælpen ikke vil falde i korrupte hænder, sagde Frankrigs præsident Emmanuel Macron, som besøgte Beirut.

Han fastslog, at det er nødvendigt med politiske ændringer i Libanon, og at eksplosionen bør indlede en ny æra.

– Hr. Macron, fri os fra Hizbollah, råbte folk i en kristen bydel i Beirut.
Det anslås, at tabene efter eksplosionen beløber sig til 10–15 milliarder dollar.

Lysene i Tel Aviv rådhus på Rabins plads blev tændt, så de viste Libanons flag.
Men Libanon har nægtet at modtage hjælp fra Israel.