Nehemias på en storslået opgave

I ’Frihedens Fundament’ får vi historien om Nehemias og genopbygningen af Jerusalems mure 13 år efter, at en stor gruppe jøder forlod landflygtigheden i Babylon for at bosætte sig i Juda og genetablere sig som et jødisk samfund.

Nehemias bor på perserkongen Artaxerxes’ palads i Susa som kongens mundskænk og højt betroede sikkerhedschef. Da en delegation fra Juda en dag kommer til paladset, hører han om de tørkeplagede jøders situation i Juda, og at muren omkring Jerusalem ligger i ruiner.

Han faster og beder Gud om hjælp, og da han uventet får chancen for at fortælle kongen om sin nød, giver kongen ham tilladelse til at rejse til Jerusalem for at genopbygge byen. Nehemias bliver endda udnævnt til guvernør, får beskyttelse på rejsen og forsyninger til genopbyggelsesopgaven.

Som trofaste Austin-læsere kender det fra Kongekrønikerne og Pagtens Vogtere, levendegør Lynn Austin de bibelske personer i romanens personskildringer. Hun holder sig tæt op ad de bibelske bøgers faktuelle oplysninger samtidig med, at der tegnes en personlig og levende skildring af begivenhederne.

Fjendens strategi

Vi følger Nehemias i det, der ligner en uoverskuelig opgave, som skal færdiggøres på kort tid.

Fjenderne er mange, og de vil gøre hvad de kan for at fremme egne interesser og sabotere genopbygningen af muren omkring Jerusalem. De omkringliggende landes guvernører udtænker den ene plan efter den anden.

Deres skiftende taktikker giver stof til eftertanke. Det er nemt at drage paralleller til, hvordan Satan arbejder i menneskers liv i dag. Der forsøges med at sprede løgne, skabe mismod og forårsage intern splittelse, så enheden ødelægges.

Da det ikke virker, lægges der fælder for Nehemias, for at få ham til at falde i synd, der vil frarøve ham folkets respekt. Og endelig fristes der med muligheder, som giver magt og anerkendelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Foruden Nehemias er der to-tre andre familier, hvis skæbne man følger tæt. Vi møder den fattige pige Nada, der må forlade sin familie og kæreste for at arbejde som træl for rigmanden Malkija.

Hendes familie kan ikke tilbagebetale et lån og har valget imellem at sulte eller give afkald på deres eneste datter. Hendes skæbne bliver forbundet med Chana, som er datter en af Jerusalems ledere. Hun mistede sin forlovede ved et overfald i den åbne og ubeskyttede by og kæmper for at finde nyt håb og mening med livet.

Kan du ikke huske alle detaljerne i Nehemias’ Bog i Det Gamle Testamente, så læs den ikke, før du læser romanen. På den måde bevares mest af spændingen, og man kan efterfølgende lade sig overraske af, hvilke af romanens detaljer, som er helt i overensstemmelse med den bibelske beretning.
Der er spænding, dramatik, kærlighed, overraskende drejninger og masser af stof til eftertanke i ”Frihedens Fundament”, som både kan læses selvstændigt og som en fortsættelse af Lynn Austins ”Pagtens Vogtere”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lynn Austin: Frihedens Fundament
464 sider. 299,95 kr. Lohse