Pionerer og frontløbere

Journalist Hans Henrik Fafners bog om Israel har smukke billeder, er letlæst og klar om et komplekst emne, Vestbreddens bosættere. Selv om en stor arabisk befolkning også bor på Vestbredden, har Fafner valgt at afgrænse sin beskrivelse til jøderne, som i sig selv er komplicerede nok.

Bag om bosætterne

Fafner går bag om de jødiske immigranter og pionerer, som både før og nu kom til Israel, de kaldes på hebraisk halutzim, et ord, som rummer mere end blot en pioner eller bosætter.

Kontrasternes Israel har fokus på Vestbredden i det gamle Judæa og Samaria, som bosætterne selv kalder området, og fortæller om den historiske vej fra praksis med skøder, ”statsjord”, beslaglæggelse til bosættelse!

Fafner har interviewet 15 repræsentative bosættere om deres meget forskellige holdninger politisk, religiøst og kulturelt for at fremme forståelsen af Israel, og hvorfor ”hele konflikten er så uendeligt kompliceret”.

Lige fra de oprindelige stalinister, de ultra religiøse, hassidier, ateister og frem til hippie-generationens radikale græsrods-tilhængere – og så dem, der bare vil have en billig bolig på Vestbredden i flot natur med økologisk landbrug som på bibelsk tid!

Hvorfor bosætte sig i Israel?

Fafners bog, Halutzim, ligner et svar på Ari Shavit: ”Mit forjættede land” anmeldt 10/6-2016, hvor Shavit spørger om, hvad oldefar-generationen tænkte, da de først bosatte sig i Israel, og hvad de havde forestillet sig med hensyn til araberne. Fafner lukker et vindue op til forståelsen af de jøder, der bor på Vestbredden og deres motiver; det gør bogen velegnet til undervisning.

De første zionistiske immigranter så sig selv som frontløbere uden nødvendigvis at bære våben. Fafner skriver om historien fra begyndelsen af det 20. århundrede, hvor de første kibbutznikker gik radikalt til værks, lige som nybyggere også gør det andre steder i verden.

Fafner har ”prøvet at finde frem til nogle grunde til, at normaliteten aldrig rigtig har indfundet sig”, snarere et splittet samfund, det ses af den mentale afstand mellem Jerusalem og Tel Aviv i ”kontrasternes land”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Til slut beskriver Fafner de konkurrerende zionisme-ideologier, identitet, og den kontroversielle lovgivning i 2018, der kulminerede i ”hytteost-revolutionen”, fulgt af indre israelsk selvransagelse. Super spændende at læse! Fafner har også skrevet om jødedommen i teori og praksis (anmeldt 1/7 -2018).

Hans Henrik Fafner:
Halutzim – kontrasternes Israel
237 sider. 250 kr. Turbine