SAT-7: ’Bed for Libanon efter eksplosionen’

Administrerende direktør i SAT-7, Rita El-Mounayer, hørte eksplosionen fra den kristne tv-kanals kontor på Cypern.

Den voldsomme eksplosion, der tirsdag aften jævnede et stort område af millionbyen Beiruts havneområde med jorden og kostede hundreder af døde og sårede, kunne høres tværs over Middelhavet i den kristne tv-kanal SAT-7’s kontor i Nikosia på Cypern.

“Alle er rystede og ulykkelige over det, der er sket. Vores medarbejdere er alle i god behold, men der er sket mindre skader på SAT-7s studie,” oplyser SAT-7s direktør i Libanon, Maroun Bou Rached, der opfordrer til forbøn for alle i Libanon.

Land i dyb krise

Katastrofen i Beirut rammer et land, som i forvejen er i knæ på grund af en dyb økonomisk krise, forklarede Benjamin Kürstein, der er TV 2s korrespondent i Mellemøsten. Krisen skylden blandt andet, at landets største parti er terrororganisationen Hizbollah, og at der bor over en million syriske flygtninge i landet. Allerede før coronakrisen levede mange libanesere under fattigdomsgrænsen.

De sårede fra eksplosionen tirsdag aften kan ifølge danske iagttagere ikke forvente at få fx. blodtransfusioner på de hårdt pressede hospitaler. Selv lufthavnen, som ligger ti km fra byen, blev totalsmadret ved eksplosionen.

Årsagen til eksplosionen

Libanons Hizbolla-støttede premierminister Hassan Diab krævede i en tale til nationen, at de skyldige bliver stillet til ansvar for katastrofen.

Den voldsomme eksplosion skyldes ifølge flere eksperter, at der gik ild i 2750 ton ammoniumnitrat, som var blevet opmagasineret fra et nødstedt moldavisk skib i 2014.

Ammoniumnitrat er et stof, der både kan bruges som gødning og til fremstilling af bomber. Selv om der var tale om en potentiel eksplosionsfare, har de mange tons gødning ligget på lager i Beiruts containerhavn, lige siden det moldaviske skib blev tømt i 2014.

Hjælp og forbøn

SAT-7’s arabiske kanal udsendte kort efter eksplosionen en opfordring til forbøn for de sårede og efterladte. Samtidig opfordrede de til forbøn for politikerne og hele situationen i Libanon og Mellemøsten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Administrerende direktør for SAT-7, Rita El-Mounayer, som flere gange har besøgt Danmark, fortæller, at eksplosionen kunne høres tværs over havet i SAT-7’s kontor i Nikosia.

“Vi vidste ikke, hvad der foregik,” fortæller Rita El-Mounayer, som befandt sig i kontoret på Cypern, da eksplosionen skete 240 km derfra. “Vi er meget taknemlige for, at alle vore medarbejdere i Libanon er i god behold, men vi sørger med alle i landet, som allerede tidligere har gennemlevet svære dage. Bed for fred og ro,” lyder hendes opfordring gennem SAT-7.