For 50 år siden ramtes PLO af ’Sorte September’

Jordans angreb på PLO-lejre førte til dannelsen af terrorgruppen Sorte September.

I september 2017 mødtes Israels præsident, Reuven Rivlin, hans tyske kollega, Frank-Walter Steinmeier og Bayerns præsident, Horst Seehofer, i München for at afsløre et mindesmærke over de 11 israelske atleter, der blev myrdet af terrorgruppen Sorte September ved OL i 1972.

Den 17. september 1970 angreb jordansk militær PLO’s træningsslejre i landet og dræbte flere tusinde palæstinensere i løbet af bare ti dage. Det førte til oprettelsen af terrorgruppen Sorte September.

Forud for militærangrebet var situationen i Jordan blevet mere og mere utryg. Der boede flere hundrede tusinde palæstinensere i Jordan allerede før seksdageskrigen, og herefter ankom yderligere mindst 200.000.

Palæstinenserne havde træningslejre i flygtninglejre ud over hele Jordan. Efterhånden fik Yassar Arafats fedayeen-styrke på 40.000 soldater stor magt i Jordan. Guerillakrigerne gik fuldt bevæbnede rundt i Ammans gader, og selv kong Hussein blev udsat for attentatforsøg.

Efter Jordans militæroffensiv mod PLO-grupperne i landet mødtes kong Hussein af Jordan (til højre) med Yasser Arafat (til venstre) i Kairo, hvor Egyptens præsident Gamal Abdel Nasser (i midten) ledede forhandlingerne om en våbenhvile den 27. september 1970.

Uroligheder i Jordan

Fatah udførte flere terroraktioner fra Jordan mod israelske styrker på den anden side af Jordanfloden. Blandt andet et angreb mod en skolebus i 1968 fik Israel til at svare igen med et angreb over grænsen til Jordan.

Den 1. september 1970 blev Jordans kong Hussein for anden gang udsat for et attentatforsøg fra Den palæstinensiske Modstandsbevægelse.

Den 6. september kaprede Folkefronten til Palæstinas befrielse, PFLP, fem passagerfly. Tre af dem blev tvunget til at lande på en afsidesliggende flyveplads i Jordan. Her blev de sidste gidsler – alle jøder – sluppet fri, før flyene blev sprængt i luften.

Forskellige palæstinensiske guerillagrupper kæmpede mod hinanden, og Jordans premierminister bad Yasser Arafat få guerillagrupperne til at forlade byerne.

Da det ikke skete, svarede kong Hussein igen med at udnævne en ny militærregering, og hæren angreb flere palæstinensiske grupper.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den 20. september 1970 gik også Syrien ind i konflikten med sovjettiske kampvogne for at hjælpe palæstinenserne. Men jordanerne fik nedkæmpet angrebet den 23. september.

Angreb mod PLO

Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange, der mistede livet under Jordans militærangreb mod palæstinenserne i september 1970. Nogle anslår, at 2.000-4.000 blev dræbt, mens PLO’s daværende leder, Yasser Arafat, hævdede, at det drejede sig om 25.000.

Røde Kors vurderer, at det drejede sig om 1.600 personer.
I juli 1971 blev tusinder af palæstinensiske guerillasoldater udvist fra Jordan. De søgte tilflugt i Libanon.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Medlemmer af terrorgruppen Sorte September torturerede og dræbte 11 israelske idrætsfolk under OL i München i 1972.

München-massakren

Militæraktionen i Jordan førte til oprettelsen af den palæstinensiske terrorgruppe ”Sorte September”. Denne gruppe udførte i de følgende tre år en række spektakulære terrorangreb, hvoraf det mest bestialske og kendte var angrebet mod de israelske atleter under OL i München.

Under Sommer-OL i München den 5.-6. september 1972 torturerede og dræbte Sorte September-gruppen først to israelske atleter på deres hotel, mens ni andre blev taget som gidsler. De ni gidsler blev senere dræbt, da tysk politi forsøgte at befri dem på en flyveplads. Også en tysk betjent mistede livet under terroraktionen.

Hvem stod bag?

Igennem alle årene har Yasser Arafat benægtet, at det var ham og PLO-gruppen Fatah, der stod bag Sorte September.

Terrorgruppen hævdede selv at stå bag mordet på Jordans premierminister Wasfi al-Tel, der blev dræbt under et attentat i Kairo den 28. november 1971. Sorte September gennemførte i løbet af et par år alt fra flykapringer til målrettede massakrer, brevbombeangreb mod israelske ambassader og terrorangreb mod lufthavne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sorte September bestod af både Fatah- og PFLP-krigere, men historikere strides fortsat om, hvem der egentlig trak i trådene.

Yasser Arafat og Fatah forsøgte i alle årene at distancere sig fra terrorgruppen. Men en af lederne, Mohammed Daoud Oudeh, (Abu Daoud), hævdede senere, at Sorte September bare var et navn, Fatah benyttede i forbindelse med visse operationer, som de ville have mulighed for at distancere sig fra.

I september 1973 oplyste PLO, at Sorte September var blevet opløst. Året efter beordrede Arafat PLO til at afstå fra at udøve vold i andre områder end på Vestbredden, i Gazastriben og i Israel.