Historisk fredsaftale mellem ’Abrahams børn’

Kristne roser Trump for mellemøstaftale:

Bahrains udenrigsminister Abdullatif bin Rashid Al-Zayani, Israels premierminister Benjamin Netanyahu, USAs præsident Donald Trump og Emiraternes udenrigsminister Abdullah bin Zayed al-Nahyan underskrev aftalen ’Abraham Accord’ den 15. september.

”Salige er de, der stifter fred, for de skal kaldes Guds børn,” lød kristne lederes hyldest til USA’s præsident, da fredsaftalen mellem Israel og hhv. Emiraterne og Bahrain var blevet underskrevet i Det Hvide Hus.

Med underskrivelsen af den såkaldte Abraham Accord den 15. september accepterede Israel og De Forenede Arabiske Emirater (UAE) hinandens suverænitet. De to lande vil fremover indlede et diplomatisk samarbejde. Israel underskrev samtidig en tilsvarende aftale med Bahrain.

Salige er de, der stifter fred

Vicepræsident Mike Pence og en række kristne ledere citerede Bibelen i glæde over aftalen, skriver Christian Headlines.

Mens Mike Pence citerede fra Bjergprædikenen: ”Salige er de, som stifter fred”, citerede evangelisten Franklin Graham Salme 122,6: ”Bed om fred i Jerusalem”.

– Fred i Mellemøsten påvirker hele verden. Jeg vil rose præsident Donald Trump og Jared Kushner, som har arbejdet hen imod disse vigtige resolutioner, sagde Franklin Graham. Han tilføjede: ”Der er stadig meget, der skal gøres, men dette er en start”.

Også pastor Robert Jeffress fra First Baptist Church i Dallas deltog i ceremonien i Det Hvide Hus. Han tilsluttede sig i Fox News de mange lovord om præsidenten og sagde: ”Jeg mener, at præsident Trump skal lykønskes, fordi han stifter fred og i aften har gjort verden til et lidt mere sikkert sted at leve i”.

Morgengry i Mellemøsten

Præsident Trump udtalte, at de nye aftaler, der er baseret på ”fælles målsætninger, gensidig respekt og venskab” vil udgøre grundlaget for fred i hele regionen. Og dermed vil aftalen ændre historiens gang, mente Trump.

”Efter flere årtiers splittelse og konflikt markerer vi nu morgengryet over et nyt Mellemøsten. Takket være det store mod, som de tre landes ledere har vist, tager vi nu et stort skridt imod en fremtid, hvor mennesker af enhver tro og baggrund kan leve sammen i fred og velstand,” sagde Donald Trump.


Artiklen fortsætter efter annoncen:UAE og Bahrain er det hhv. 3. og 4. arabiske land, der opretter diplomatiske forbindelser med Israel. I 1979, under Jimmy Carter, fik Israel en sådan aftale med Egypten, og i 1994, under Bill Clinton, kom en aftale i stand mellem Israel og Jordan.

Vaccine mod krig?

– Den nye aftale hedder Abraham-aftalen, fordi de tre abrahamitiske trosretninger var repræsenteret: jødedommen ved Israels præsident, kristendommen ved USA’s præsident, mens underskriverne fra UAE og Bahrain repræsenterer islam, påpeger Jim Denison fra tænketanken Denison Forum.

En tv-kommentator kaldte aftalen et historisk vendepunk og en ”vaccine mod krig i Mellemøsten”. Jim Denison forklarer, hvorfor det sker netop nu:


Artiklen fortsætter efter annoncen:I de arabiske lande er sunnimuslimerne i overtal modsat i Iran, hvor der er flest shiiter. De to muslimske grupperinger har i årevis været i konflikt med hinanden.

Iran prøver at genskabe sit tidligere (persiske) imperium og støtter den syriske regering og Hizbollah i Libanon. Dette udgør en trussel for de arabiske lande, der ser Israel som en militær og politisk partner overfor den ”persiske” trussel.

Samtidig erkender disse arabiske lande, at tættere relationer med Israel vil styrke deres relationer med USA. De har brug for militær teknologi som fx. Israels antimissil-batteri Iron Dome og de amerikanske F-35 militærfly.

Palæstinensisk vrede

Fredsaftalen har vakt stor vrede i de palæstinensiske områder, hvor man føler sig forrådt af UAE. Militante i Gaza har affyret raketter mod Israel, som har gengældt med angreb mod Hamas.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Med Abraham-aftalen afviger parterne stækt fra den tidligere Arab Peace Initiative (API) fra 2002. Her var betingelsen for fred, at den jødiske stat trækker sig helt tilbage fra Vestbredden, Gaza og Golanhøjderne, indgår et ”retfærdigt forlig” med palæstinensiske flygtninge, og etablerer en palæstinensisk stat med Østjerusalem som hovedstad.

Abraham-aftalen forpligter Israel på at suspendere annektering af dele af Vestbredden, men kræver ikke gennemførelse af de øvrige indrømmelser i API. Den arabiske Liga med 22 medlemslande er ikke enedes om en resolution, som ville støtte palæstinenserne i deres fordømmelse af aftalen mellem Israel og UAE.

Både UAE og Bahrain ser også frem til at få frihandelsaftaler med Israel, ikke mindst i forhold til israelsk højteknologi, når corona-pandemien er overstået.

Smadrer BDS-bevægelsen

BDS-bevægelsen, der prøver at ramme Israel økonomisk, har fået et afgørende slag i ansigtet efter UAEs beslutning om at ophæve deres dekret fra 1972 om at boykotte Israel, skriver Med Israel for Fred. Beslutningen blev truffet af kronprins Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan som et led i normaliseringsprocessen med Israel den 29. august i år.

Boykot af Israel er i årevis blevet støttet af både de arabiske stater i regionen og flere FN-resolutioner. Men Israels fredsaftaler med Egypten og Jordan svækkede efterhånden den arabiske alliance – og dermed også deres boykot mod den jødiske stat.

BDS-kampagnen mod Israel blev intensiveret igen efter de mislykkede Oslo-aftaler. Også den ​​palæstinensiske terror mod Israel blev intensiveret. Selv dansk bistandshjælp til de palæstinensiske myndigheder har indirekte været med til at finansiere terror mod israelere, skriver MIFF.

Nye fredaftaler på vej?

USA’s præsident forventer, at flere arabiske lande vil følge de gode eksempler og indgå fredsaftaler med Israel. Uden støtte fra Saudi-Arabien, som for nylig åbnede for flytrafik til og fra Israel, var aftalen mellem Israel og UAE ikke blevet til noget.

Men en fredsaftale med saudierne lader nok vente på sig, mener Jim Denison. Derimod kunne Oman, som har rost Abraham-aftalen, være et af de næste lande til normalisere relationerne til Israel.

Under alle omstændigheder vil den nye aftale presse Iran og give Libanon en anledning til at marginalisere Hizbollah, vurderer Jim Denison.

Nobelnominering til Trump

Flere årtier efter fredsaftalen mellem Israel og Egypten, i 2002, modtog Jimmy Carter Nobels fredspris. Nu er Trump blevet nomineret til Nobelprisen 2021 af den norske højrefløjs-politiker Christian Tybring-Gjedde. ”Kan du nævne nogen, der har gjort mere for fred end præsident Trump?,” spørger han retorisk i forbindelse med nomineringen.

Læs også: Historisk fred for Abrahams børn