Historisk fred for Abrahams børn

Israel, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater indgår historisk ”Abraham-aftale”, som bakkes op af andre arabiske lande.

Selv om medierne kun sparsomt har nævnt det, har Israel nu meget overraskende indgået en historisk fredsaftale med flere arabiske lande, som baner vej for en helt ny fremtid i Mellemøsten.

”Abraham-aftalen” hentyder til at både jøder og arabere er efterkommere af Bibelens Abraham. Desuden regnes Abraham af kristne som ”troens fader”. (jf. Romerbrevet 4,11)

Aftalen gælder foreløbig mellem Israel og de to Golf-stater Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater. Og der er også en normalisering på vej mellem Israel og Oman, Sudan, Comorerne, Djibouti og Mauritania. Samt med Den Arabiske Liga.

I forvejen har Israel en fredsaftale med Egypten og Jordan.

Hvad der ikke er lykkedes for andre fredsmagere, er på forbavsende kort tid lykkedes for USAs præsident.

Nøglen til en normalisering af forholdet mellem Israel og dets naboer har været, at man ikke – som tidligere – lod fredsinitiativet strande på de palæstinensiske lederes ultimative vetoer.
Trumps markante optræden med at flytte USAs ambassade til Jerusalem og markere en utvetydig opbakning til Israel satte skub i tingene.

Med underskrivelsen accepterer de arabiske lande efter årtiers afvisning nu Israels suverænitet over dets nuværende landområde, og de vil fremover indlede et diplomatisk samarbejde.

Israel undlader til gengæld at annektere dele af Vestbredden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Salige er de, der stifter fred

”Salige er de, som stifter fred,” citerede vicepræsident Mike Pence, USA, fra Bjergprædikenen i forbindelse med underskrivelsen.

Og præsident Trump sagde:

”Takket være det store mod, som de tre landes ledere har vist, tager vi nu et stort skridt imod en fremtid, hvor mennesker af enhver tro og baggrund kan leve sammen i fred.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Efter fredsaftalen mellem Israel og Egypten i 2002 modtog præsident Jimmy Carter Nobels fredspris.

Nu er Trump blevet nomineret til Nobelprisen 2021 af den norske politiker Christian Tybring-Gjedde, FrP.

”Kan du nævne nogen, der har gjort mere for fred end præsident Trump?” spørger han retorisk i forbindelse med nomineringen.

Læs også: Fredsaftale mellem ‘Abrahams børn’


Artiklen fortsætter efter annoncen: