Andrea fik en ven – Erik fik et pust ude fra den store verden

Andrea fra Chile fik en ven, og Erik, som sidder i kørestol, har fået udblik til verden uden for plejehjemmet. Nu er der brug for mange flere ældre til til at gå ind i lignende opgaver gennem Elderlearn.

Unge får indsigt i dansk sprog og kultur, mens ældre får udsyn til den store verden. Elderlearn er det perfekte match for udenlandske unge og isolerede ældre på plejehjem.

Det kan man vist kalde en win-win-situation. Unge Andrea fra Chile får indsigt i dansk sprog og samfund, og Erik fra Danmark får udvidet sin verden, når han mentalt kommer ud af sin kørestol.

Elderlearn hedder konceptet, hvor unge flerkulturelle møder ældre pensionister en time hver uge.

I samtalerne får unge flygtninge, migranter og udenlandske studerende og arbejdere øvet sig i at tale dansk, men de ældre får selskab og venskab og nogen at fortælle deres livshistorie og livserfaringer til.

For Andrea Belin Himènez Lorens og Erik Svend Bording Holmby er Elderlearn et perfekt match. Andrea studerer jura på Københavns Universitet og er i gang med sin kandidat. Erik har været IT-medarbejder i Siemens, siden han var ung.

Et frisk pust udefra

Vi møder Andrea og Erik på plejehjemmet Kildevæld på Østerbro. Elderlearn overholder naturligvis alle Covid-19-restriktioner og har desuden oprettet et online Samtalerum for de samtalepar, der måtte ønske det.

Men Erik sætter pris på Andreas besøg:

– Det er et friskt pust udefra. Og så kan jeg jo fortælle lidt om mig selv og om Danmark, fortæller han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er som at tale med en ven, supplerer Andrea. – Det er sjovt, for han har så mange interessante historier fra sit liv. Lektierne kan jeg lave selv derhjemme, men at tale med andre – det kan jeg ikke selv.

Lærer af hinandens samfund

Samtalerne på dansk er også en bro til forståelse for, hvordan det danske samfund er indrettet. Her har Chile noget at lære af Danmark, mener hun:

– Vi kan lære mere om lighed. Der megen ulighed, og de rigeste er rigtig rige. De allerrigeste trækker gennemsnittet op. Men leveforholdene er så forskellige. Det har folket fået øjnene op for og protesterer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mødet med Andrea har også åbnet Eriks verden: :

– Man bedømmer mere sit eget land og sine egne samfundsforhold, jo mere kontakt man har med andre lande og systemer. Man sammenligner. Vi kan både lære de andre noget, og de kan også lære os noget. Det er ”give and take”, siger han.

700 udlændinge på venteliste

Og sådan har det også været på det personlige plan for Erik og Andrea. Samtalerne har ført til venskab og mere viden om hinandens kulturbaggrund.

På den måde er Elderlearn blevet en stormende succes. Faktisk så meget, at man lige nu mangler ældre, der kan matche 700 udlændinge på venteliste.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Læs mere på www.elderlearn.dk