Hauge-projekt udvides

En spillefilm om Hans Nielsen Hauge skal næste år følges op af en dokumentarfilm.

Øyvind Kleivelands produktionsselskab planlægger både en dokumentarfilm og en biograffilm om lægprædikanten Hans Nielsen Hauge (1771-1824). Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK

Filmskaberen Øyvind Olav Sydow Kleiveland er i færd med at lave en biograffilm om lægprædikanten Hans Nielsen Hauge til 200-årsjubilæet for hans død i 2024. Nu laver filmskaberen Harald Flem en dokumentar, som skal være færdig til 250-året for Hauges fødsel næste år.

Udgifterne til biograffilmen skal dækkes ved hjælp af netværks-finansering.
Det nystartede produktionsselskab Hans Media AS med Harald Flem som medejer har overtaget rettighederne til dokumentarfilmen om Hans Nielsen Hauge.

Koordineret produktion

Selv om Harald Flem vil være hovedproducent for dokumentaren, får han Øyvind Kleiveland som assistent.

– Vi har startet med at filme interviews med fire professorer i Kristiansand, som har skrevet en bog om Hans Nielsen Hauge. Planen er, at vi efterhånden skal indspille scener til spillefilmen, men disse skal også bruges som rekonstruktioner af hændelser i Hauges liv til dokumentaren, fortæller Øyvind Kleiveland.

Ingen offentlig støtte

Øyvind Kleiveland har stor tiltro til, at græsrødderne i kristen-Norge vil bidrage til projektet. Selskabet har nemlig bestemt sig for at producere de to film uden at være afhængig af produktionsstøtte fra Norsk Filminstitutt.

– Det gi’r os en større frihed i produktionen. Vi tror, det er muligt at indsamle penge til hele filmen uden støtte fra det offentlige ved at aktivere græsrødderne, sådan som Hauge ville have gjort det, siger Kleiveland.

Indspilningen af dokumentaren om Hans Nielsen Hauge er allerede i gang. Her interviewes historieprofessor ved Universitetet i Agder, Knut Dørum, af Harald Flem. Foto: Øyvind Kleiveland.

Engelsksproget film?

Skuespillerne til spillefilmen er ikke valgt endnu, og Kleiveland fortæller, at de stadig overvejer, om de skal bruge engelsk eller norsk i filmen.

– Vi har påbegyndt nogle samtaler med internationale regissører for at se, om nogen kan være interesseret. Selv om Hauge er relativt ukendt i resten af Europa, er han godt kendt i enkelte miljøer i USA, forklarer han.


Artiklen fortsætter efter annoncen: